Piet Adema over het op de klippen gelopen landbouwakkoord

Het overleg over het landbouwakkoord is nu op de klippen gelopen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren en wat is nu het perspectief voor de boeren? Woensdag schoof minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Piet Adema aan bij Op1.

Piet Adema is erg teleurgesteld in het weglopen van LTO Nederland bij het overleg over het landbouwakkoord. “Het is alsof je de Elfstedentocht schaatst, en tien meter voor de finish, want daar waren we, het niet haalt.”

Garant staan

Volgens de minister het kabinet de onderhandelende partijen op veel punten tegemoet gekomen. ”Wij wilden garant staan voor de ecosysteemdiensten. We hadden afspraken over hoe je omgaat met de verdeling van grond. Wij hebben daar juridische borging voor geleverd.”

“Als ik zie hoe de jonge boeren zich aan tafel hebben opgesteld, zij hebben buitengewoon effectief onderhandeld. Op argumenten en op inhoud hebben ze ons op een heel aantal punten echt over de streep getrokken om mee te gaan met hun plannen. Ze zijn effectief geweest, maar ze hebben ook gezegd dat de samenleving om een nieuw type boer vraagt. De samenleving vraagt om een ander landbouwsysteem. Dat systeem willen ze leveren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Gewaarschuwd

Blijven de achter de schermen toegezegde dingen overeind? “Het landbouwakkoord had twee belangrijke peilers. De toekomst van de boeren en het verdienmodel. En het na de protesten weer bouwen aan het vertrouwen.” De twee belangrijke peilers worden nu volgens Adema door het LTO overboord gegooid. “De agropolder is beschadigd”, zegt minister Piet Adema. “Het is niet automatisch zo dat wat bereikt is, ook het regeringsbeleid gaat worden. Ik heb ze hier voor gewaarschuwd.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met minister Piet Adema over het op de klippen gelopen landbouwakkoord terug.

Vergelijkbare artikelen