Nederland kan ook bosbranden zoals in Canada meemaken
Terwijl Canada al weken geteisterd wordt door hevige bosbranden, en New Yorkers binnen moeten blijven door de smog, bezocht minister Christianne van der Wal Catalonië om daar met de brandweer mee te kijken naar de bestrijding van onbeheersbare bosbranden. Wat kan Nederland leren van de Spaanse collega’s? De minister schuift aan, samen met brandweerman Anton Slofstra en meteoroloog Helga van Leur.
“De schaal is enorm groot”, vertelt chef bosbrand bij de brandweer Anton Slofstra. “Wat in Canada nu brand is ongeveer een zesde van Nederland.” En de rook blijft hangen. “Ik heb zelfs begrepen dat de rook zelfs in Scandinavië merkbaar is, vanwege de luchtstromen die we hebben.”
Slofstra denkt dat we dit ook in Nederland kunnen meemaken. Zijn we daar goed op voorbereid? “Op dit moment zijn we voorbereid, maar we zien wel dat het risico aan het toenemen is. We moeten niet naïef zijn. De risico’s worden steeds groter. Daar zullen we maatregelen op moeten nemen. Zo is het belangrijk dat we samen met de luchtmacht paraat staan om bosbranden aan te pakken, maar ook maatregelen nemen voor landschapsinrichting om langdurige bosbranden te voorkomen.”
Specialistische teams
Kan de Nederlandse brandweer een grote bosbrand wel aan? De Nederlandse brandweer is immers primair ingericht voor stadsbranden. “Daar zijn onze voertuigen ook het meest op ingericht. Natuurbranden doen we er in principe bij. In het buitenland zie je dat daarvoor hele specialistische teams voor zijn. Ik denk dat we daar ook naar toe moeten.”
Stikstofloket
Niet alleen deze kwesties zitten in de portefeuille van minister Christianne van der Wal. Ook het stikstofdossier. Wanneer gaat het langverwachte stikstofloket open? “Dat bespreken we morgen (vrijdag, red.) in de ministerraad.” Van der Wal kan er nog geen datum aan vastbinden, maar ze hoopt dat het loket er snel komt. “Ik hoop dat het binnen een week open is.”