André Steur is de nieuwe Commandant Luchtstrijdkrachten

In april is André Steur aangetreden als Commandant Luchtstrijdkrachten. Hij heeft daarmee óók de leiding over de F16-trainingen voor Oekraïense piloten door Nederland. Verder kocht de luchtmacht veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door onze special forces. De nieuwe commandant praat ons bij in Op1.

De training van Oekraïense piloten door Nederland is nog niet begonnen, vertelt André Steur. ”Ik denk dat dat de komende maanden vorm moet krijgen. We zijn nu in de inventariserende fase om te kijken wat nodig is. Hoe je een vlieger opleidt heeft ermee te maken hoe de getraindheid is op het moment dat ze de opleiding ingaan. Wat is de ervaring van iemand? Is iemand de leider geweest van twee of van vier vliegtuigen? Of is het iemand die alleen volgvlieger is geweest? Of iemand Engels spreekt is ook een belangrijke voorwaarde.”

Helikopters 

De luchtmacht kocht veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door onze special forces. ”Wij hebben denk ik de beste special forces van de wereld. Alleen we hebben nooit echt een helikopter gehad om ze ook te kunnen bedienen in geheime missies. Dat hebben we nu wel. Dus ik ben daar bijzonder blij mee, omdat de NAVO dat ook van ons vraagt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen