BBB is de grootste in de Eerste Kamer

BBB is dinsdag zoals verwacht de grootste partij geworden in de Eerste Kamer. De partij haalde 16 van de 75 zetels. Opvallend was dat de coalitie VVD, D66, CDA en CU twee zetels meer haalde dan voorspeld: 24. Wat de uitslag betekent voor het bestuur van ons land bespreken we met kersvers fractievoorzitter namens BBB Ilona Lagas en politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Dinsdag is de nieuwe Eerste Kamer gekozen. De grote vraag was: wie krijgt de restzetels? En wat betekent dat voor de coalitie, en voor de grootste partij, de BoerBurgerBeweging. In een klap werd de BBB de grootste partij in de Eerste Kamer. Kan het kabinet zaken met ze doen? “In denk dat het belangrijk is om in de Eerste Kamer goed te gaan samenwerken.”

“Ik krijg veel vragen als: ‘gaat u dan positie innemen? Gaat u dan strijden?’ We zitten natuurlijk in een hele bijzondere rol in de Eerste Kamer. De wetgeving die op ons afkomt, die moet je gewoon toetsen op haalbaarheid. Je doet het voor de mensen, niet voor jezelf. En wij zitten er niet voor onszelf.”

Dood geamendeerd

“We zien dat als een wet in de Tweede Kamer behandeld wordt, dat dan al wel met partijen overlegd wordt van hoe doen we dat in de Eerste Kamer”, vertelt politiek verslaggever Thomas van Groningen. Wij moeten in de Eerste Kamer goed volgen wat er in de Tweede Kamer gebeurt, reageert Lagas. “Waar ik heel erg op zal gaan letten is dat je nog wel eens meekrijgt dat de wetten dood geamendeerd worden. Door het amenderen wordt de uitvoerbaarheid best wel onder druk gezet. Daar moeten naar kijken in het proces van de Tweede Kamer.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen