Waarom gaat de nieuwe Pensioenwet niet voor politici gelden?

Nederland staat aan de vooravond van een gloednieuwe Pensioenwet, waarbij voor veel mensen onzeker is wat er gaat gebeuren. Pikant detail is dat politici zelf mogelijk binnen het oude stelsel blijven vallen. Politiek verslaggever Thomas van Groningen en Eerste Kamerlid Martin van Rooijen vertellen bij Op1 wat er aan de hand is.

De nieuwe pensioenwet is bedoeld om het pensioensysteem beter te laten passen bij de manier waarop we tegenwoordig leven en werken. We wisselen vaker van baan, worden ouder, ervaren economische ups en downs en werken steeds vaker als zelfstandige. De nieuwe wetgeving wil ervoor zorgen dat ons pensioenstelsel hiermee rekening houdt en voor iedereen toegankelijk is.

Pensioenwet niet voor politici

Maar nu Nederland aan de vooravond staat van een gloednieuw pensioenstelsel, waarbij voor veel mensen onzeker is wat er gaat gebeuren, schijnt de politici binnen het oude stelsel te blijven. Hoe kan dat? “Politiek ambtsdragers hebben een Appa- pensioen”, vertelt Thomas van Groningen. “In de grondwet is geregeld, in artikel 63, dat als de arbeidsvoorwaarden van politieke ambtsdragers gewijzigd moet worden, dan moet dat met een 2/3e meerderheid in de Eerste en de Tweede Kamer.” Die meerderheid is er niet.

Dat zou betekenen dat de hele Pensioenwet er niet zou komen, maar daar heeft de politiek iets op gevonden. “Ze passen de wet zo aan dat de pensioenregels voor politici in stand blijven, zoals de wet was op 31 december 2022.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen