Hans Jaap Melissen: “Ik ben me thuis gaan voelen in oorlog”

Al een kwart eeuw kan oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen het niet laten om verslag te doen vanaf de frontlinie. En hij komt ze overal tegen: mensen die juist opleven in tijden van oorlog. Hoe verklaart hij de aantrekkingskracht van het leven aan de frontlinie? 

Zondag kwam Hans Jaap Melissen voor de 8e (!!!) keer terug van het front in Oekraine. Tussen alle oorlogsverslaggeving door heeft hij ook nog tijd gevonden voor een boek: ‘Van oorlog ga je houden’. Daarin vraagt hij zich af: waarom doe ik dit eigenlijk toch steeds weer? En hoe kan het dat allerlei mensen juist ook opleven in tijden van oorlog? “Ik ben me heel erg thuis gaan voelen in de oorlog.”

Je vraagt je af hoe het mogelijk is dat iemand zich thuis voelt in een oorlogsgebied, maar voor Melissen zelf is het niet iets geks. “Er zijn verschillende redenen waarom mensen van oorlog houden denk ik. Voor militairen betekent het verbinding en broederschap, maar voor mij is het anders. Ik kom graag in een omgeving waar het leven op scherp staat en waar mensen op een andere manier met elkaar omgaan.”

Dood dichtbij

Volgens Melissen heeft dat er ook mee te maken dat de dood in zulke gebieden dichtbij is. “Als het leven zoals hier als water uit de kraan komt, accepteer je dat gewoon. Maar als het onder druk staat en eigenlijk iedereen elke dag geraakt kan worden. Dan is het water uit de kraan ineens champagne. Het leven wordt intenser beleefd en het contact tussen mensen is vaak anders, omdat ze collectief iets van lijden delen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen