Hans Jaap Melissen is even terug uit Kiev: “Als je zo moe wordt dat je niet meer kunt opladen, moet je er even uit”

De afgelopen weken deed Hans Jaap Melissen verslag vanuit het onder vuur liggende Kiev. Terwijl veel andere journalisten vertrokken, bleef de oorlogsverslaggever een maand in de Oekraïense hoofdstad. Nu hij even terug is in Nederland schuift hij aan bij Op1 en vertelt hij meer over de situatie in Oekraïne en wat hij daar heeft gezien.

Voor even is Hans Jaap Melissen terug in Nederland. Na een maand in oorlogsgebied in Kiev te zijn verbleven, moest hij zichzelf opladen. Al vertrok hij met lood in zijn schoenen. “Ik ben er tussenuit geknepen. Mijn tolk wist dat ik dat op een gegeven moment zou doen, maar ik vind het altijd heel moeilijk. Je vraagt je af of je misschien niet toch moet blijven, maar ik weet dat als je op een gegeven moment zo moe wordt dat je je niet meer kunt opladen, dan moet je er even uit.”

Ongezond
Melissen omschrijft zijn vier weken in Kiev als ongezond. “Het is eigenlijk niet gezond om zo te leven als ik geleeft heb. Mijn reis begon eigenlijk al met 44 uur niet of nauwelijks slapen.” Melissen zag namelijk aankomen dat de oorlog zou beginnen en bleef de eerste nacht wakker om een vlucht naar Polen te boeken. “Ik heb een ochtenvlucht genomen en kwam ik pas ’s nachts aan in Kiev, omdat de oorlog was begonnen en de route moeilijk was. Toen ik eenmaal aankwam was het hotel dicht en ging het luchtalarm af. Ik ben maar naar de metro gegaan om te schuilen en heb daar de nacht doorgebracht.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Snel weer terug.
Lang zullen ze Hans Jaap Melissen niet hoeven missen in Kiev. De oorlogsverslaggever is van plan om zo snel mogelijk weer terug te keren naar het oorlogsgebied. “Ik heb mijn koffer daar bewust laten staan. Mijn kogelwerend vest heb ik hier toch niet nodig. Op deze manier kan ik makkelijker snel reizen en ik heb het hier toch niet nodig.”

Kijk hier het hele gesprek met Hans Jaap Melissen terug. 

Vergelijkbare artikelen