Lia van Bekhoven over de kroning van Charles

Zaterdag is het dan eindelijk zo ver voor koning Charles: zeventig jaar nadat zijn moeder gekroond werd is hij nu aan de beurt. Een majestueuze ceremonie vol pracht en praal. Maar zit het Verenigd Koninkrijk wel op ‘King Charles’ te wachten? In Op1 blikken we vooruit met VK-correspondent Lia van Bekhoven.

Zaterdag is het zo ver voor Koning Charles, zijn Coronation Day. 70 jaar nadat zijn moeder gekroond werd is hij dan eindelijk zelf aan de beurt. Lia van Bekhoven kijkt uit naar de kroning van Charles, die daar zo lang op gewacht heeft. “Het wordt 50 procent symbolisch, 50 procent religieus en 100 procent sensationeel en pracht en praal.”

Belangrijkste moment zien we niet

Toch mogen we het belangrijkste moment van de dag niet zien. “Het belangrijkste moment is toch dat hij gezalfd wordt en hoe hij gezalfd wordt, maar dat krijgen we niet te zien. Het mag niet gefilmd worden. Op dat moment zit Charles op een 700 jaar oude kroningsstoel van hout en komt er een soort scherm om hem heen. Dan zal de boodschapper van God, in dit geval de aartsbisschop van Canterbury, Charles zalven met gezegende veganistische olijfolie uit Jeruzalem. Dat gebeurt op zijn borst, zijn handen en zijn hoofd. Het gaat niet alleen om het feit dat Charles als koning bevestigd wordt, maar hij wordt ook een soort paus: het hoofd van de Anglicaanse kerk en dat mogen we niet zien.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de kroning van Koning Charles terug.

Vergelijkbare artikelen