Tegen de Amerikaanse rivierkreeft is niet op te boksen

De rivierkreeftenpopulatie in Nederland groeit explosief, en dat is problematisch. Deze exoot vertroebelt het water, vreet oevers weg en vernietigt vele plantjes en dieren. Maar vissen is niet toegestaan vanwege strikte regelgeving. Hoe kunnen we het rode gevaar onder controle krijgen? We bespreken het met VVD-Kamerlid Thom van Campen en Menno Bentveld.

Het is rood en vreet onze oevers kaal: de Amerikaanse rivierkreeft. Deze invasieve exoot heeft inmiddels hele kolonies gesticht in onze wateren en verdringt alles wat leeft. Waarom is deze kreeft zo vervelend? Menno Bentveld kwam ze tegen in Leiden. “Hij graaft cement tussen stenen weg, ze zijn verschrikkelijk sterk en vreten alles wat er voor hun snuit komt. Daardoor storten hele stukken kademuur in.”

Niet tegen op te boksen

Valt er nog tegen op te boksen tegen het rode gevaar? De kreeft staat al een tijd op de verboden lijst, maar volgens Bentveld is het beest nauwelijks tegen te houden. “We hebben gefilmd in de Krimpenerwaard, net onder Gouda. Dat is de enige plek waar ze goed gemonitord worden en men vermoedt dat er daar al meer dan tien miljoen zitten. Dat zijn er 20.000 per hectare. Daar valt gewoon niet tegen op te vangen en te doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de Amerikaanse rivierkreeft terug.

Vergelijkbare artikelen