Een nieuw verbod op maar liefst 22 invasieve exoten in Nederland

De Thaise eekhoorn, de Amerikaanse rivierkreeft en de boomwurger: het zijn voorbeelden van invasieve exoten. Ze horen niet in Nederland thuis en verdringen of verwoesten onze eigen flora en fauna. Vanaf vandaag staan er 22 nieuwe verboden soorten op de lijst van de EU. Bij Op1 bespreken Menno Bentveld en exotendeskundige Baudewijn Odé de gevolgen van deze ongewenste exoten en hoe we er weer vanaf kunnen komen.

Een verbod op maar liefst 22 invasieve exoten in Nederland. De verschillende soorten dieren en planten verwoesten onze eigen natuur en zijn daarom niet meer welkom. Wat is een invasieve exoot precies? “Het zijn planten of dieren die door de mens hierheen zijn gebracht. De meeste exoten veroorzaken geen problemen, maar soms gaan ze zich enorm uitbreiden, zijn ze moeilijk te bestrijden en brengen ze schade toe aan mens en milieu. Dan beginnen we ze invasief te noemen”, vertelt exotendeskundige Baudewijn Odé.

Amerikaanse rivierkreeft

Eén van de invasieve exoten die Nederland teistert is de Amerikaanse rivierkreeft. Eerst voornamelijk in de polder, maar inmiddels vreet het beestje ook de kades in grote steden kapot. Vroege Vogels-presentator Menno Bentveld kwam ze tegen in Leiden. “Hij graaft cement tussen stenen weg, ze zijn verschrikkelijk sterk en vreten alles wat er voor hun snuit komt. Daardoor storten hele stukken kademuur in.”

De kreeft staat al een tijd op de verboden lijst, maar volgens Bentveld is het beest nauwelijks tegen te houden. “We hebben gefilmd in de Krimpenerwaard, net onder Gouda. Dat is de enige plek waar ze goed gemonitord worden en men vermoedt dat er daar al meer dan tien miljoen zitten. Daar valt gewoon niet tegen op te vangen en te doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen