Frans Kuster gaf Máxima een Feyenoordsjaal

Groot feest in Rotterdam, waar Koning Willem-Alexander donderdag zijn verjaardag viert. De stad heeft groots uitgepakt om van het tienjarig jubileum van onze vorst een onvergetelijk succes te maken. In Op1 bespreken we hoe de dag verliep samen met Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, koningshuisdeskundige Jan-Kees Emmer en met Rotterdammers Soufiane Touzani, Roel Pot, Linda Zoon en Mercedes Rogge. Frans Kusters gaf Máxima hét cadeau van deze Koningsdag: een Feyenoordsjaal.

75 duizend mensen trokken donderdag naar de stad van burgemeester Ahmed Aboutaleb om Koningsdag te vieren. “Bij het weggaan gaf Willem-Alexander mij een dubbele handdruk. Die was heel stevig.” Dat zegt volgens Aboutaleb alles over hoe de koning de dag heeft beleefd. “Daar zat alle symboliek in. Hij was ongelofelijk blij en tevreden met hoe het gegaan is.”

Geen PR-verhaal

De kritiek die het Koningshuis krijgt, voelt voor de Rotterdamse burgemeester dubbel. “Ik maak de majesteit op andere momenten mee.” Zo wilde de koning meer weten over de Burgemeesters betrokkenheid in de wijk. “Ik zei: ‘komt u maar mee.’ Toen liepen wij drie uur lang door Rotterdam-West. Langs plekken waar illegale dingen gebeurd zijn. Hij ging daar naar de politiemensen luisteren en onverwachts gingen we naar een zaal waar burgers mij verwachten als burgemeester, maar de koning niet.”

Daar binnen heeft de koning uren naar de mensen geluisterd. “Er waren geen camera’s bij. Dus geen PR-verhaal. Intrinsieke motivatie om naar de burgers te luisteren. De grote persoonlijke betrokkenheid komt nooit aan het licht.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Wijffie

Roel Pot geeft cursussen Rotterdams. “Zoals we in de jaren ’80 en daarvoor spraken. De oude taal. De mooie taal.” Welke Rotterdamse woorden zou hij de Koning willen leren? “Wijffie. In Rotterdam heet iedereen Wijffie. Dat zeg je tegen je moeder. Dat zeg je tegen het meisje achter de kassa. Niemand raakt ervan in paniek.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Feyenoordsjaal

Hij wilde dollen met de koning. Maar zijn Feyenoordsjaal eindigde om de nek van de koningin. En zo werd Frans Kusters de held van Rotterdam. “De koning heeft aangegeven dat hij eigenlijk voor Ajax is, dus dacht ik dan hang ik een Feyenoordsjaal om zijn nek.” Al wachtend voor de dranghekken liep de koning naar een andere kant dan waar Frans stond. “Toen kwam Máxima een beetje op mij af. Dus ik riep: ‘Máxima, Máxima!'”

De koningin liep op Frans af. “Ik zei dat ik een sjaal had en ik vroeg of ik die aan haar man kon geven.” Maar dat wilde Máxima niet. “Ze hield hem zelf. Want ik ben Feyenoordsupporter, zei ze.” Waar de inmiddels aangelopen koning hard om kon lachen. “De Koning heeft het sportief opgevat. Het was een geweldige belevenis.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen