Derk Boswijk over vermomde Russische vissersboten op de Noordzee

Een verontrustende ontdekking op de Noordzee: vermomde Russische vissersboten zouden in werkelijkheid de zeebodem in kaart brengen om sabotage van bijvoorbeeld internetkabels en gasleidingen mogelijk te maken. Hoe moeten we op deze dreiging reageren? CDA-Kamerlid Derk Boswijk wil actie uit Den Haag.

James Bond, maar dan in het echt. Russische spookschepen struinen de Noordzee af om de sabotage voor te bereiden van kabels en leidingen die op de bodem liggen. Bij ons voor de kust en verderop op de Noordzee. Bleek uit onderzoek van Scandinavische publieke zenders. Nederland was er al vaker voor gewaarschuwd. “Daar is onvoldoende mee gedaan”, reageert Boswijk.

Wilde Westen

Het Den Haag Centrum voor Strategische Studies beschrijft de Noordzee als het Wilde Westen. “Niemand heeft daar de regie en niemand heeft het zicht van wat er nou echt gebeurt onder water, terwijl de belangen in de toekomst veel groter worden. In 2030 moet veertig procent van onze elektriciteit vanaf de zee komen. Dan hebben we het nog niet over gas- en olieleidingen en de internetkabels.”

Geen tijd te verliezen

Maar wie gaat er officieel over de Noordzee? “Op het vasteland hebben we veiligheidsregio’s, maar als je de Noordzee ingaat, is er niemand meer verantwoordelijk.” Op dit moment houden zes ministeries toezicht op de zee. Is dat niet vijf te veel? “Wat ons betreft, zou het logisch zijn als Defensie dat doet.” Naast een duidelijke eindverantwoordelijke wil Boswijk ook dat er nieuw materieel wordt aangeschaft. “Om bijvoorbeeld patrouille te houden. Op dit moment doet de kustwacht dat, maar die is onderbezet.”

Vanwege de vermomde Russische vissersboten is er volgens het CDA-Kamerlid geen tijd te verliezen. “Andere landen schaffen al spullen aan. Groot-Brittannië heeft in principe hetzelfde probleem en aankomende zomer gaan twee Britse schepen patrouilleren voor de beveiliging van de kabels onder water.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Derk Boswijk terug.

Vergelijkbare artikelen