Alexander Klöpping ontdekte dat onze internetkabels onbeveiligd aan land komen

97 procent van de wereldwijde communicatie loopt via onderzeese internetkabels. Toch liggen deze kabels al jaren onbeschermd op de zeebodem en zijn de plekken waar ze in Nederland aan land komen nauwelijks beveiligd. Een enorm risico, vinden Europarlementariër Bart Groothuis en techondernemer Alexander Klöpping. Ze vertellen bij Op1 waarom.

Een gebouw. Aan de kust. Zonder bewaking, zonder hekken, zonder prikkeldraad. Waar je bij wijze van spreken gewoon binnen kunt lopen. Er hangt maar één camera. Het is de plek waar drie belangrijke internetkabels ons land binnen komen. En met een beetje rondvragen en googelen kun je ze zo maar vinden. Ontdekte de podcastserie ‘Goed Verhaal’. Verontrustend, in tijden van oorlog, met alle risico’s op sabotage.

Het fysieke internet

“Soms vergeet je hoe fysiek het internet is”, vertelt Alexander Klöpping. “Het lijkt iets wat in de lucht zweeft, maar er zijn dus kabels en die komen ook hier aan. Bij elektriciteitsinstallaties zie je enorme hekken eromheen staan, maar dit was gewoon een huisje. Er stond iemand met een busje naast, die rustig noedels aan het eten was. Hij had de deur openstaan. Wij moesten hem erop wijzen dat de deur, die met een codeslot beveiligd wordt, gewoon open staat.”

Die code kreeg de techondernemer van hem toegestuurd. “Dit kan toch niet? Er zijn een aantal van dit soort punten in Nederland, waar internet via kabels binnenkomt. Die internetkabels zweven in de zee gewoon naakt rond en daar zijn we totaal afhankelijk van. Ze zijn niet beveiligd. Dat is de situatie die we nu hebben.”

Ons internet is fysiek en kwetsbaar, stelt Alexander. “Vooralsnog hield niemand het voor mogelijk dat iemand dat zou aanvallen, maar sinds Nord Stream zijn mensen daaraan gaan twijfelen. Dat mensen daar een belang bij hebben. En het is dus best simpel.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Sabotageprogramma van de Russen

“Zo’n drie jaar geleden werd ik Europarlementariër. Eén van de eerste dingen die ik deed, was dit aan de kaak stellen”, vertelt Bart Groothuis. “Er was weinig animo om er echt iets mee te doen. Tot Nord Stream. Toen kwam Ursula von der Leyen opeens met een plan. Je kunt het dus saboteren. De Russen hebben een sabotageprogramma en ze hebben twee keer getest of ze zich als land af konden sluiten van het internet. Waarom test een land dat?”

Groothuis waarschuwt er al jaren voor. Waarom is er dan niks gebeurd? “Het is heel moeilijk om in Brussel daar de handen voor in elkaar te krijgen.” Maar Nederland moet er volgens de Europarlementariër zelf ook tegen optreden. Na jaren waarschuwen, zijn de huisjes dus nog niet beveiligd. “Ik denk dat ze de urgentie nog niet gevoeld hebben. Het is een onzichtbare dreiging.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Alexander Klöpping en Bart Groothuis over de kwetsbaarheid van onderzeese internetkabels terug.

Vergelijkbare artikelen