Remco de Boer: “Pijpleidingen op de zeebodem zijn zeer kwetsbaar”

Door explosies aan Nord Stream 1 en 2 lekken de gasleidingen van Rusland naar Duitsland, wat een ongekende schade heeft veroorzaakt. Wat zijn de gevolgen en moeten we ons zorgen maken? Dat bespreken we in Op1 met energie-expert Remco de Boer.

Gisteren waren er enorme explosies in de Nord Stream 1 en 2. Door die pijpleidingen stroomt gas richting Europa. Mogelijk is er sprake van sabotage, maar volgens Remco de Boer kunnen we nog niet vaststellen wie hier verantwoordelijk voor is. “Wat voor land dit gedaan heeft, weten we dus niet. Wat we wel weten is dat pijpleidingen op de zeebodem kwetsbaar zijn. Dat is eigenlijk de grootste schok.”

De explosies rond de gasleiding zorgen er daarnaast voor dat de gasprijs opnieuw stijgt. “De gasprijs is gelijk gestegen. Nord Stream 2 is nooit open geweest en Nord Stream 1 is dichtgezet door Rusland, maar we weten nu zeker dat er de komende tijd ook geen gas door de leidingen kan stromen.”

Kwetsbaarheid

Dat dit zo makkelijk geblokkeerd kan worden, legt volgens De Boer pijnlijk bloot hoe kwetsbaar de energieleidingen in zee zijn. “Dat geldt eigenlijk voor alle energie-infrastructuur in de zee; energiekabels, datakabels, maar ook olieplatformen.” Het is iets om ons ernstig zorgen over te maken, vertelt de energie-expert. “Die geluiden gaan in veiligheidskringen al langer, maar we zijn gewoon kwetsbaar. Het is heel moeilijk te beveiligen.”

Het hele onderwerp lijkt in een dag geëscaleerd. “Eigenlijk al onze stroom moet vanaf 2030 en daarna vanaf zee gaan komen en dat is heel moeilijk veilig te regelen. We zagen vandaag ook dat de autoriteiten in Noorwegen waarschuwden dat er rond olieplatformen verdachte drones gezien zijn. In één dag staat heel erg op het netvlies wat de gevaren zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Remco de Boer terug. 

Vergelijkbare artikelen