“We creëren een nieuwe toekomst voor mensen met hersenletsel”

Ernstig hersenletsel en leven in een verpleeghuis. Na een scooterongeluk leek dat de toekomst van Daan Theeuwes te zijn, maar vader Adriaan gaf niet op. Op advies van Erik Scherder revalideerde Daan met succes in een speciaal centrum in Atlanta. Om lotgenoten te helpen werd het Daan Theeuwes Centrum voor mensen met ernstig hersenletsel opgericht. Nu staan Adriaan en Erik voor hun volgende project: het Erik Scherder Huis, waarmee ze mensen met hersenletsel een betekenisvolle toekomst willen geven.

Tien jaar geleden liep Daan Theeuwes ernstig hersenletsel op na een zwaar ongeluk. De artsen voorspelden een toekomst als kasplant. Inmiddels is Daan boven verwachting goed gerevalideerd
met hulp van o.a. hersenprofessor Erik Scherder. Erik en de vader van Daan, Adriaan Theeuwes, zijn een nieuw project gestart. Het Erik Scherder Huis waarin jongeren met hersenletsel op zoek gaan naar een betekenisvolle toekomst. 

Geen perspectief

Dat wordt gedaan, omdat mensen die hebben gerevalideerd, na hun revalidatie vaak in een zwart gat vallen. De toekomst die ze voor hun revalidatie voor ogen hadden, is er niet meer. “We richten ons op mensen die al een tijd thuis zitten en geen perspectief meer hebben”, vertelt Erik Scherder. “Ze zijn nog jong en hebben geen toekomst meer. Er valt natuurlijk veel weg, want ook de motivatiesfeer die je hebt in een revalidatiecentrum is er niet meer.”

En juist voor die mensen moet er een vervolgstap zijn, denken Scherder en Adriaan. “Wij gaan die mensen in ons huis opnemen. Een jaar lang, vijf dagen per week. Er komt een studiecoach, een jobcoach en we gaan een beroepskeuzetest doen. We gaan echt kijken waar de grens ligt en, heel belangrijk, we gaan moeite doen. Het wordt geen zachtmoedige zaak. Er gaat hard worden gewerkt.”

Nieuwe toekomst na hersenletsel

Hard werken dus. En dat staat ook Daan, die inmiddels redelijk is hersteld, te wachten binnenkort. “Na de revalidatie begint eigenlijk pas echt de verwerking”, vertelt Daans vader Adriaan. “We gaan een nieuwe toekomst ontdekken, ontwikkelen en realiseren. Dat proberen we te doen met dat hele intensieve en verrijkte programma in het Erik Scherder Huis.” Wat daar uiteindelijk uit moet komen, is voor Daan zelf nog niet helemaal duidelijk. “Ik weet het nog niet echt.”

Maar dat komt volgens Scherder helemaal goed als het huis er uiteindelijk staat. “We gaan weer baselinemetingen doen, zowel cognitief als fysiek. We gaan kijken waar de grenzen liggen en het is heel belangrijk wat Daan zelf wilt en of dat te realiseren is. Daar halen we de spullen voor in huis; de studie, de opleidingen en de mensen die daar professional in zijn. Daarna wordt het heel hard werken”, aldus de hoogleraar neuropsychologie. “Maar voor jou wordt het ook hard werken hoor Erik”, besluit Daan.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

 

 

Vergelijkbare artikelen