De AIVD slaat alarm in haar jaarverslag: “Je wordt er niet vrolijk van”

Ruim honderdduizend Nederlanders geloven dat een kwaadaardige elite het volk wil onderdrukken, waarschuwt de AIVD. Daarmee staat volgens de inlichtingendienst de nationale veiligheid en de democratische rechtsorde onder druk. Wie zijn de mensen en waarom denken ze het? Op1 bespreken we het met terrorisme-expert Jelle van Buuren en Telegraaf verslaggever Silvan Schoonhoven.

De AIVD slaat deze week alarm in haar jaarverslag: de dreiging van IS neemt toe en honderdduizend Nederlanders geloven werkelijk dat het land geregeerd wordt door een ‘kwaadaardige elite’. Alarmerend, vindt Silvan Schoonhoven, die op verschillende manieren de dreiging ziet toenemen in Nederland. “Het is een loodzwaar jaarverslag kun je wel zeggen. De dreiging komt volgens de AIVD van alle kanten.”

“Van rechts, van links, jihadisten, anti-overheidextremisten, China, Rusland en tel het allemaal maar op”, gaat de verslaggever verder. “Je wordt er niet vrolijk van. Het is grimmig.” Ondanks de toegenomen dreiging uit andere plekken, blijft jihadisme of islamitisch extremisme de grootste bedreiging voor Nederland. “Die dreiging neemt nu ook weer iets toe en de kans op aanslagen groeit weer een beetje. IS heeft weer voet aan de grond in Afghanistan. Het is jarenlang bergaf gegaan, maar nu lijkt het weer iets toe te nemen.”

Kwaadaardige elite

In het rapport staat ook dat honderdduizenden Nederlanders geloven dat ons land wordt geregeerd door een kwaadaardige elite. Waar komt dit vandaan en waarom is het aantal zo groot? “Door het monitoren van socialmedia-accounts kun je redelijk bijhouden hoeveel mensen actief zijn en aanhaken”, vertelt terrorisme-expert Jelle van Buuren. “Het is natuurlijk een beetje bij benadering, want er zijn ook mensen die gewoon accounts volgen die ze interessant vinden, maar het geeft wel een beeld van over hoeveel mensen we het ongeveer hebben.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over het AIVD-rapport met Jelle van Buuren en Silvan Schoonhoven terug. 

Vergelijkbare artikelen