“De provincie kan helemaal geen stappen zetten”

De provinciecoalities worden in rap tempo gesmeed en in Den Haag wordt er reikhalzend uitgekeken naar de akkoorden. Welke partijen gaan samen met de BoerBurgerBeweging het beleid voeren in de provincie? We bespreken het in Op1 met regionale verslaggevers Koen Peeters uit Flevoland, de Friese Onno Pier Falkena en Brabantse Tessel Linders.

Hoe staat het met de formaties in de provincie? Nadat het kabinet de uitvoering van het stikstofbeleid daar neer heeft gelegd, zijn alle ogen gericht op de twaalf coalities die gevormd moeten worden. De
BoerBurgerBeweging is overal aan zet; een provinciebestuur zonder de partij van Caroline van der Plas lijkt uitgesloten. 

Provincie kan geen stappen zetten

Verslaggever van Omroep Brabant Tessel Linders weet hoe er in haar provincie wordt gereageerd op de pauze in het stikstofbeleid. “Het is natuurlijk heel dubbel. Aan de ene kant klinkt het heel aardig dat Den Haag ruimte geeft aan de provincie, maar de provincies hebben nog helemaal geen handvatten om daar mee aan de slag te gaan. Die wachten nog steeds op Den Haag.”

Volgens Linders is er vanuit Den Haag nog veel te veel onduidelijk. “Er is nog geen duidelijkheid over de uitkoopregeling, de gebiedsgerichte processen of het landbouwakkoord. Het klinkt heel leuk, maar de provincie kan helemaal geen stappen zetten.”

Geen geld om boeren uit te kopen

Onno Falkena, die verslaggever is namens Omrop Fryslan, sluit zich aan bij de woorden van Linders. “Ze hebben ook helemaal geen geld om boeren uit te kopen. Er zijn in Friesland nog maar twee boeren uitgekocht. De provincie is wel met andere boeren in gesprek en er zijn heel veel bedrijven waarvan bekend is dat ze zich wel willen laten uitkopen. Waarom moet het dan zo lang duren? Het probleem speelt al sinds 2019.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over het bestuur in de provincies terug

Vergelijkbare artikelen