“Zo zie je de koning Willem-Alexander niet vaak”

De eerste drie podcastafleveringen van Edwin Evers en koning Willem-Alexander over zijn eerste drie jaar op de troon staan online. Wat waren de opmerkelijkste momenten? In Op1 bespreken we het met koningshuisdeskundige Jan-Kees Emmer, Trijntje Oosterhuis wiens vader de koning trouwde, MH17-nabestaande Piet Ploeg en voormalig staatssecretaris Frans Weekers die verantwoordelijk was voor de euromunt met Willem-Alexander erop.

De eerste drie podcastafleveringen van Edwin Evers en koning Willem-Alexander over zijn eerste drie jaar op de troon staan online. “Zo zie je de koning niet vaak”, zegt koningshuisdeskundige Jan-Kees Emmer. “Hij stond duidelijk niet onder druk. Hij was op zijn gemak bij Edwin Evers en daar is een heel mooi document uitgekomen.” Niet een journalistiek document, voegt Emmer eraan toe. “Maar het doel, het kijken door de ogen van koning, dat wordt wel gehaald denk ik.”

Op zijn gemak

Edwin Evers gaf in de eerste aflevering aan dat er duidelijke afspraken gemaakt zijn. Er mocht niet te veel over zijn privéleven gevraagd worden. ‘Vraag maar raak en dan bepaal ik zelf waar ik antwoord op geef’, reageerde de koning. “Op het moment dat het te privé wordt, maakt hij ook terugtrekkende bewegingen”, vertelt Emmer, die het leuk vond om naar de afleveringen te luisteren.

“Je hoort een ontspannend Willem-Alexander. Ik volg hem al dertig jaar. Ik hoor aan elke stembuiging of hij op zijn gemak is. Als hij op zijn gemak is, zie je hem loskomen. Ik denk dat het doel van deze podcast om meer begrip te krijgen bij een jonger deel van de doelgroep. Wat doet die koning nou eigenlijk? Dat wordt in de eerste drie afleveringen heel duidelijk uitgelegd.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen