Stikstofdeadline van 2030 naar 2035? Ed Nijpels: “Tenzij Wopke Hoekstra zich ontwikkelt tot Hans Klok”

In de Tweede Kamer is het vandaag dan eindelijk tijd voor het langverwachte debat over de verkiezingswinst van BBB. Aan de oppositie de taak om de regering aan de tand te voelen over verkiezingen, het stikstofprobleem, waar Wopke Hoekstra over wil onderhandelen, en de algemene onvrede in ons land. Blijft de coalitie overeind in het beladen debat? Politiek verslaggever Thomas van Groningen en VVD-prominent Ed Nijpels schoven aan bij Op1.

Een opvallend eensgezinde en felle oppositie woensdag in De Tweede Kamer. Met een duidelijke boodschap: Ga regeren. Of stap op. “Jaren geleden zei Rutte dat zelf ooit tegen Jan Peter Balkenende”, vertelt Thomas van Groningen.

“Ik had voor de grap op Twitter en Instagram een spelletje bedacht dat je een shotje moest drinken, als een oppositiepartij een variatie maakte op regeer of stap op.” Gelukkig voor Van Groningen deed hij er zelf niet aan mee. “Iedereen had er een variatie op.”

Niet in het achtuurjournaal

De oppositie kwam bijeen om de strategie van het debat te bepalen. Een unicum. “Zo’n samenkomst heb ik nog niet eerder gezien. Ze zijn eensgezind.” Volgens de politiek journalist had het wel zijn redenen. “Er was irritatie bij de oppositie over de spreeklijst van het debat. Het viel op dat de coalitiepartijen zich laat inschreven.”

Al snel ging er in Den Haag verhalen rond over waarom de coalitie dit zou doen. “Dan zouden ze bijvoorbeeld later aan de beurt komen, zodat ze niet in het achtuurjournaal zouden komen. Daarom heeft de oppositie afgesproken dat ze elkaar niet te veel interrumperen, zodat ze eerder bij de coalitie zouden uitkomen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Wopke Hoekstra of Hans Klok?

Het kabinet heeft aan de provincies gevraagd om voor 1 juli met een plan te komen. “Het verzoek is de deadline van 2030”, vertelt Van Groningen. “Maar iedereen met een televisie in Nederland ziet Wopke Hoekstra zeggen dat hij 2030 gaat heronderhandelen. Daar wil hij nog wel 2035 van maken.”

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte heeft volgens Ed Nijpels een scherp punt gemaakt. “Hij heeft gezegd dat hij vasthoudt aan 2030. Dat is de politieke afspraak. Als Wopke Hoekstra zich ontwikkelt tot Hans Klok, die wel kan vasthouden aan de doelen en kan schuiven met de datum, is hij een groot wonder. Maar bij Hans Klok weet je dat je wordt belazerd.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Thomas van Groningen en Ed Nijpels terug.

Vergelijkbare artikelen