Defensie investeert miljarden in nieuwe raketartillerie en langeafstandswapens

Een jaar oorlog op het Europese continent leert Nederland een sterke krijgsmacht te hebben. Daarom schaft het ministerie van Defensie nieuwe raketartillerie en langeafstandswapens aan. In Op1 vertelt staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat over zijn miljardeninvestering.

Voor 3,6 miljard euro schaft Defensie nieuw materieel aan. “In de basis gaat het over twee dingen. De eerste is de versterking van onze vuurkracht. We hebben ervoor gekozen om ons materiaal, zoals de F-35’s en de onderzeeboten, meer vuurkracht te geven. Daar kopen we langeafstandwapens voor.” Samen met de Belgen schaft Nederland vier schepen aan die helpen bij het bestrijden van onderzeeboten van vijanden. “Twee voor ons en twee voor België. Dat is echt Champions League wat we daarmee op de markt gaan brengen.”

Het zijn beslissingen uit het verleden, waarvan nu de bestelling plaatsvindt. “Eind jaren ’20 gaan de schepen binnenstromen. De raketartillerie voor onze landmacht en de langeafstandwapens voor de marine en luchtmacht zijn echt toonbeelden, waardoor je ziet dat Defensie alles uit zijn macht haalt om in het hoogste tempo ervoor te zorgen dat die versterking ook echt komt.”

Oekraïne

Deze grote investering komt mede door de oorlog in Oekraïne. “Als die er niet was geweest, dan was het extra geld vooral nodig voor herstel. Nu hebben we nog meer extra geld en daardoor hebben we extra vuurkracht kunnen toevoegen. Deze stap was anders niet mogelijk geweest.” Het gekke is dat je deze enorme investering doet en dat je hoopt dat je ze nooit hoeft te gebruiken, vertelt Van der Maat. “In de eerste plaats is het echt afschrikken. We houden het zelf, het gaat niet naar Oekraïne.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Christophe van der Maat.

Vergelijkbare artikelen