Mart de Kruif: “We krijgen straks een fase dat Oekraïne terug kan slaan”

Als Amerika nucleaire testen doet, doet Rusland dat ook. Dat was de belangrijkste boodschap uit Poetins langverwachte speech voor het Russische parlement, waarin hij verder ouderwets tekeer ging over de acties van het Westen. Wat betekenen de uitspraken voor het verdere verloop van de oorlog? Oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif schuift aan bij Op1.

Rusland schort het nucleaire verdrag met de Verenigde Staten op, want als zij nucleaire testen doen, doet Rusland dat ook. Dat vertelde Poetin in zijn speech. “In zijn speeches verwijst hij vaak naar kernwapens”, vertelt oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif. “Om de dreiging van kernwapens maar weer even op tafel te leggen.”

Het kan volgens Mart de Kruif een zorgelijke situatie zijn. Het verdrag hield in dat de landen elkaars kernwapens konden controleren, waarin ze hadden afgesproken niet meer dan 1550 kernkoppen te bezitten. Dat betekent nog geen verdere escalatie in de oorlog. “Het is vooral een politiek signaal.”

Ambities van Poetin

“Ik heb ernaar gekeken met de overtuiging dat hij de oorlog niet gaat winnen.” Tijdens de speech lette De Kruif vooral op de ambities van Poetin. “Eerst wilde hij Oekraïne veroveren, toen werd het de Donbas. En zelfs dat miste ik vandaag. Ik zie ook op de grond dat het gros van de troepen niet in staat is om een offensief op gang te gaan brengen. Ik denk dat ik een man gezien heb die aan het verliezen is.”

“De steun uit het Westen komt eigenlijk pas later. Rusland is begonnen met het offensief nu te starten, vanwege de politieke druk en de eenheden die ze hebben. Ze kunnen de tanks uit eigen voorraad halen.” Dat gaat volgens Mart de Kruif sneller dan dat Oekraïne kan verdedigen, vanwege de late steun uit het Westen. “Oekraïne moet zich gaan opwerken. We krijgen straks een fase dat Oekraïne terug kan slaan. Waar dat gaat eindigen weet ik niet, maar het zou me niet verbazen als we komende maanden de vernietiging van het grootste deel van het Russische leger in Oekraïne gaan zien.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Mart de Kruif terug.

Vergelijkbare artikelen