“Stop direct met het verhuizen van asielkinderen”

De Palestijnse Ghena moest vorig jaar plots van een AZC in Nijmegen naar Katwijk verhuizen, zij en haar familie zouden worden uitgezet. Een jaar later is er nog niets veranderd. Sinan Can neemt het op voor duizenden asielzoekerskinderen die uit hun sociale omgeving worden gehaald. De Kamer debatteert hier morgen over. Ze schuiven samen met zus Miral, vriendinnetje Sarah, diens moeder Karin en jeugdarts Petra de Jong aan bij Op1.

De kleine Ghena moest in 4 jaar tijd zeven keer verhuizen. Stop met dit gesol met asielkinderen, staat in een brandbrief van jeugdarts Petra de Jong en haar collega’s. “Het gaat eigenlijk niet goed. Ik mis gewoon mijn vriendinnen”, vertelt Ghena. Vorig jaar moest ze plots van een AZC in Nijmegen naar Katwijk verhuizen, omdat zij en haar familie zouden worden uitgezet. Het was de zoveelste verhuizing. “Het is niet leuk. Je moet zo vaak afscheid nemen.” 

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Faillissement van ons land

Het maakt Sinan Can nog altijd woedend dat dit soort kinderen de dupe zijn van het asielsysteem. “Als we een paar honderd gezinnen niet kunnen opvangen is dat het faillissement van ons land. Wat moet ik dan nog zeggen?” 

Petra de Jong is jeugdarts, ook werkzaam op de gezinslocatie in Katwijk. En een van de ondertekenaars van een brandbrief aan de staatssecretaris. Wat is de belangrijkste boodschap? “Stop direct met het verhuizen van asielkinderen in de reguliere opvang. Daar wordt al jaren gesleept met kinderen en we willen dat daar per direct mee gestopt wordt. In mijn ogen kan dat ook. We moeten versneld toewerken naar één opvanglocatie”, besluit De Jong. 

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen