Joost Eerdmans, Mirjam Bikker en Hannah Prins in debat over klimaat, asiel en immigratie

Woensdag mogen we stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen. In de campagne spelen klimaat en asiel en immigratie een belangrijke rol. Wat is het beste voor Nederland? JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans en ChristenUnie-fractievoorzitter Mirjam Bikker gaan hierover in Op1 in debat. Op grote schaal verzamelt de politie gegevens van deelnemers aan demonstraties. Ook van Extinction Rebellion-demonstranten. Hannah Prins is lid van de actiegroep en reageert in Op1, waarin we ook vooruitblikken op de A12-demonstratie van morgen.

Demonstreren is een grondrecht, maar volgens experts, zoals diverse hoogleraren en Amnesty International, is dat steeds meer in het geding. Uit onderzoek van Investico en Trouw bleek vandaag dat de politie op grote schaal persoonsgegevens van demonstranten en hun familie verzamelt. Onder andere die van Extinction Rebellion. “Dat dit op zo’n grote schaal gebeurt, is echt schrikbarend”, zegt Hannah Prins. Het zet het Extinction Rebellion-lid aan het denken.

“Het is het criminaliseren van vreedzame demonstranten. Waar we ons nu ook heel erg veel zorgen over maken.” Volgens Prins kan het ervoor zorgen dat mensen hierdoor er bang voor zijn om de straat op te gaan. “De gedachten komt op om te denken of demonstreren dan wel een goede keuze is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Aanpassen aan het klimaat

Op 11 maart houdt Extinction Rebellion haar zesde demonstratie op de A12. Hannah Prins gaat samen met vermoedelijk duizenden anderen de straat op om te eisen dat de overheid stopt met de fossiele subsidies en dat er meer geld vrij komt voor de klimaatdoelstellingen. Een onderwerp waar ze JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans niet aan haar zijde vindt. “We moeten ons aanpassen aan het klimaat, maar niet het klimaat aanpassen. Dat is een wereldprobleem en Nederland is super klein.”

Dat we een klein land zijn, is voor Hannah Prins niet relevant. “We stoten relatief veel uit. Als rijk land hebben we de morele plicht om als eerste met een goed klimaatbeleid te komen. En we halen onze eigen klimaatdoelen nu niet eens.” In 2030 moeten we in Nederland aardgasvrij zijn. “In China wordt dat in drie uur om zeep geholpen”, reageert Eerdmans. “We moeten ons gaan voorbereiden. Dat kan door waterbeheer, de dijken te verhogen. Het is uiteindelijk symboolpolitiek.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Spreidingswet

Dan is er nog een ander belangrijk punt deze verkiezingen: asiel en migratie. De beelden van het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel, waar dagelijks tientallen tot honderden mensen buiten moesten slapen, beheersten deze zomer het nieuws. Over hoe het probleem opgelost kan worden hebben Joost Eerdmans en Mirjam Bikker verschillende denkwijzes.

“Ik snap dat mensen vluchten en in Nederland moeten we echt aan de slag om die opvang te verbeteren. Daar is te lang op bezuinigd. Gemeenten moeten wat mij betreft de kleinschalige opvang op orde brengen. De spreidingswet gaat daarin enorm helpen”, vertelt ChristenUnie-fractievoorzitter Mirjam Bikker.

Eerdmans deelt die opvatting niet. De JA21-fractievoorzitter is geen voorstander van de wet die gemeenten kan dwingen om vluchtelingen op te vangen. De wet moet nog de Eerste en de Tweede Kamer. “Het is zeer de vraag of dat gaat lukken. Het is een dwangwet, waarin de lokale democratie niet wordt gehoord.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug over klimaat
Kijk hier het hele gesprek terug over asiel en migratie

Vergelijkbare artikelen