Jeroen van Bergeijk werkte undercover bij het aanmeldcentrum in Ter Apel

De beelden van het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel, waar dagelijks tientallen tot honderden mensen buiten moesten slapen, beheersten deze zomer het nieuws. Maar journalisten kregen geen toegang, tot nu. Journalist Jeroen van Bergeijk werkte in juli twee weken undercover bij het aanmeldcentrum van het IND, en vertelt wat hij daar meemaakte.

Journalisten kregen lang geen toegang tot Ter Apel –het aanmeldcentrum waar honderden mensen de afgelopen weken buiten hebben overnacht. Jeroen van Bergeijk, die al vaker undercover te werk ging, werkte dals broodjesbezorger in aanmeldingscentrum in Ter Apel. “Er zijn allemaal wachtruimtes, waar verschillende mensen in verschillende fases van het asielproces zitten. Eén van die wachtruimtes is voor minderjarigen. Dat zijn kinderen die in hun eentje in Ter Apel komen. Vooral jongens van vijftien of zestien jaar. Soms ook elf- en twaalfjarigen.”

Hartverscheurend

De journalist van de Volkskrant vond het hartverscheurend om de kinderen in Ter Apel te zien. “Ik trok het echt heel slecht. Elke dag kom je daar weer ’s ochtends en dan zie je daar 25 kinderen wachten. Zij weten niet wat er gebeurt. Zij klampen je dan aan en vragen wanneer ze daar weg kunnen.” Daar kon Jeroen geen antwoord opgeven. “Ik heb ze alleen een broodje kaas kunnen geven.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jeroen van Bergeijk terug.

Vergelijkbare artikelen