Diederik Gommers: “We hebben het samen gedaan”

Volgens het laatste OMT-advies is de corona-pandemie na drie jaar eindelijk voorbij. Wat heeft de pandemie ons gekost? En welke lessen hebben we ervan geleerd? Intensivist Diederik Gommers, gezondheidseconoom Xander Koolman en antropoloog Ginny Mooy maken de balans op.

Na drie jaar is corona geen pandemie meer, maar onderdeel van ons dagelijks leven. Dat betekent dat nu ook de laatste maatregelen over boord gaan. We vragen een van de hoofdrolspelers, Diederik Gommers, wat hem bijblijft na drie jaar corona. “We wisten niet wat ons te wachten stond en waar ik echt trots op ben, is de manier waarop we met zijn allen hebben samengewerkt.”

“Met elkaar gered”

“Het was echt bijzonder en we hebben het met elkaar gered”, gaat Gommers verder. “We hebben de zorg kunnen leveren voor de mensen die dat nodig hadden en dat is alleen gelukt, omdat we elkaar hielpen. Ook als maatschappij hebben we het samen gedaan. De jongeren deden het voor de ouderen en als ik zo terugkijk, ben ik daar echt trots op.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Onderschatting

Ginny Mooy vindt dat we wel iets meer oog mogen hebben voor de dingen die niet goed gingen. “We verklaren de pandemie nu voorbij, terwijl de WHO zegt dat het nog niet voorbij is.” De angst dat we de pandemie onderschatten is bij Mooy nog altijd aanwezig. “We willen dat de pandemie voorbij is en dat willen we eigenlijk vanaf het begin al. Het is weer onderschatten.”

Kijk hier het hele gesprek over drie jaar corona terug.

Vergelijkbare artikelen