Marion Koopmans blikt terug op een roerige coronaperiode

Van de ene op de andere dag was ze opeens een bekende Nederlander: viroloog Marion Koopmans. Ze was een van de hoofdrolspelers in de coronacrisis, en kreeg daardoor ook te maken met ernstige bedreigingen. In een biografie, geschreven door haar zoon Mischa Huijsmans, kijkt Koopmans terug op haar ervaringen tijdens deze roerige periode en op haar carrière als viroloog. 

Op slag was ze een bekende Nederlander. Marion Koopmans werd door haar expertise over het coronavirus begin 2020 plotseling een gewilde gast aan de Nederlandse talkshowtafels. Iets wat niet altijd even leuk is. “Er waren bedreigingen bij. De meeste waren online, maar niet allemaal. Het meest vervelende was wel een bloemenkrans aan de deur voor de Mussert-award. Dat kruipt onder je huid. Gelukkig waren we niet thuis, maar het is gewoon heel naar zoiets.”

Bedreigingen

De bedreigingen zijn een terugkerend thema in de biografie. Tijdens een lezing die Koopmans gaf op het gala van de wetenschap bleken er zelfs bedreigers in het publiek te zitten. Zoon Mischa Huijsmans kan het zich nog goed herinneren. “Iemand in het publiek stond op met een vuist in de lucht en die begon dingen af te ratelen. Het was iemand die enigszins bekend was en regelmatig op de dam stond. Ik zat ook in de zaal en ik zat me echt in te beelden hoe ik mijn moeder kon beschermen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Persoonlijke kant

Koopmans zegt met de biografie een meer persoonlijke kant van haarzelf te laten zien. En dat was best moeilijk. “Dat is niet helemaal mijn ding, maar ik heb het een heel mooi proces gevonden. Het is fijn om de tijd en de ruimte te hebben om uit te leggen hoe die wetenschap nou werkt. Ik denk dat een deel van de frustraties die op mij afkomen, te maken hebben met het feit dat mensen het niet altijd snappen. Ik kan ook laten zien dat we niet zomaar aan het prutsen zijn.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

 

Vergelijkbare artikelen