Caroline van der Plas en Jan Paternotte in debat over stikstof en natuur

Nog maar drie weken en dan mogen we naar de stembus gaan voor de Provinciale Staten Verkiezingen. Caroline van der Plas en Jan Paternotte, fractievoorzitters van BBB en D66, gaan bij Op1 in debat over misschien wel het belangrijkste thema deze verkiezingen: stikstof en natuur.

“Ik denk dat heel veel mensen dit als een tussentijdse verkiezing zien”, zegt Caroline van der Plas. “Ik denk dat mensen nu een kans zien om op andere partijen te stemmen, dan partijen die nu in de coalitie zitten.”

“Dat is onzin”

De kiezers van de BoerBurgerBeweging vinden dat er een onrechtvaardig beleid voor natuur een stikstof is, vertelt de BBB-fractievoorzitter. “Het wordt te veel op het bordje van de landbouw gelegd. En het zijn echt niet alleen boeren die dat zeggen. En we hebben onszelf gewurgd in hele strakke regelgeving, die nu tegen ons werkt.” Van der Plas hoopt dat er wordt gekozen voor mensen in de Provinciale Staten die tegen de regering zeggen dat dit beleid niet moet worden doorgevoerd.

In de ogen van Jan Paternotte moet dat juist worden voorkomen. “We hebben het over een stikstofcrisis, maar het stikstofprobleem is er eigenlijk al dertig jaar. Het is alleen een crisis geworden, omdat de overheid er heel lang niks aan deed. Als we nou twintig jaar geleden waren begonnen met het helpen van veehouders die wilden stoppen, dan waren deze pijnlijke maatregelen niet nodig. Als er in de provincies keuzes worden gemaakt waar mevrouw Van der Plas voor staat, dan laat je het probleem bestaan.”

“Dat is gewoon onzin”, reageert Caroline van der Plas. “Het gaat om natuurbehoud en natuurherstel. De Europese Unie heeft nog nooit gezegd dat we dat moeten doen via stikstofreductie. Dat hebben we zelf in Nederland bedacht. En dat is op een hele strenge manier bedacht, waardoor er hier heel weinig dingen mogelijk zijn.”

Samen regeren?

Is het denkbaar dat D66 en BBB samen gaan regeren in de provincies? “Ik denk dat we het erover eens zijn dat het niet waarschijnlijk is en ook niet heel realistisch dat D66 en BBB samen in een coalitie gaan stappen”, zegt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. “Wij willen doorpakken op klimaat en stikstof en daarbij hebben we Van der Plas niet aan onze kant.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek met Caroline van der Plas en Jan Paternotte terug.

Vergelijkbare artikelen