Silvio Erkens: “Goedkope energie bleek duurkoop te zijn”

Meer gas uit de Noordzee en minder import uit landen als Rusland. Als het aan Silvio Erkens ligt, moeten we meer kiezen voor energie van eigen bodem. Ook als de import goedkoper is. Het VVD-Kamerlid diende vandaag een wetsvoorstel in en gaat in Op1 in debat met Eerste Kamerlid namens Partij voor de Dieren Niko Koffeman, die kritisch is op het voorstel.

Energie uit eigen land moet altijd de voorkeur krijgen boven energie uit onvrije landen zoals Rusland. Volgens Silvio Erkens van de VVD is pijnlijk duidelijk geworden dat goedkoop gas uit Rusland eigenlijk duurkoop was. “Het is een grote stap. We moeten meer produceren op eigen bodem, omdat je minder afhankelijk wil zijn van onvrije landen. We hebben een grote fout gemaakt door ontzettend veel goedkoop gas uit Rusland te importeren.”

Toekomst

Erkens denkt dat we zeker op de lange termijn moeten kijken naar andere oplossingen. Ook als dat duurder blijkt dan importeren. “Als je kijkt naar de duurzame energievoorziening die we vorm willen geven, willen we dan afhankelijk zijn van groene waterstof uit het Midden-Oosten of kiezen we ervoor om veel meer in eigen land te produceren?”

Maar wat gaat zoiets de consument kosten? Dat is iets waar we ons niet gelijk zorgen over moeten maken, denkt Erkens. “We zijn te naïef geweest en hebben ons in slaap laten sussen door goedkoop Russisch gas. Het idee was altijd dat dat soort landen ook democratisch en liberaal. Dat blijkt niet zo te zijn, dus die afhankelijk moeten we afbouwen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Afhankelijk van Rusland

Niko Koffeman van de Partij voor de Dieren is het geenszins eens met Erkens. Zijn partij zal het wetsvoorstel niet snel steunen. “Het is een heel sympathiek idee, maar ook een idee dat de VVD al veel eerder had kunnen ontwikkelen. De VVD heeft de uitverkoop van ons gas georganiseerd. We hebben dat echt voor niks weggegeven aan Italië om dat land niet afhankelijk te maken van Rusland. Inmiddels zijn we dat zelf geworden.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen