Moeten er nieuwe kerncentrales komen in Nederland?

Het kabinet wil dat er de komende tien jaar twee nieuwe kerncentrales gebouwd worden in Borssele. Een goed plan, vindt VVD-Kamerlid Silvio Erkens. PvdA-Kamerlid Joris Thijssen is het daarmee oneens. Ze gaan met elkaar in debat bij Op1.

Er is veel debat in Nederland over de toekomst van kernenergie. Sommigen pleiten voor een afschaffing van kernenergie en het overstappen op duurzame energiebronnen, terwijl anderen, zoals de VVD, argumenteren dat kernenergie nog steeds een belangrijke rol kan spelen in de energievoorziening van Nederland.​

“We willen onafhankelijk worden op energiegebied”, vertelt Silvio Erkens. “We hebben bij deze energiecrisis gezien dat afhankelijkheid van Rusland ons heel kwetsbaar heeft gemaakt. Het leidt tot hoge energieprijzen. En nu moeten we op hangende pootjes naar Qatar om daar gas te importeren. Daar willen we vanaf. Daarom moet je de eigen energievoorziening uitbouwen. Kernenergie maakt de energieprijzen betaalbaarder en verduurzaamt, want er komt geen CO2 vrij bij de uitstoot.”

​​Er zijn echter ook belangrijke zorgen over de veiligheid en milieu-impact van kernenergie. Kerncentrales kunnen gevaarlijke incidenten veroorzaken, zoals kernrampen, en het afval dat ze produceren is radioactief en kan duizenden jaren blijven bestaan. Daarnaast heeft de PvdA andere plannen met het geld dat de VVD wil investeren in kerncentrales.

“De miljarden die de VVD wil uitgeven aan kerncentrales over vijftien jaar, willen wij naar voren halen om onder andere huizen te isoleren en de CO2-vervuiling terugbrengen”, vertelt Joris Thijssen. “Dat is drie keer beter dan wat twee kerncentrales voor elkaar kunnen krijgen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug over kerncentrales. 

Vergelijkbare artikelen