Maarten de Gruyter en Sandra Beckerman over de crisis op de woningmarkt

Het kabinet wil de vrije huursector aan banden leggen. Volgens vastgoedondernemer Maarten de Gruyter komen vooral kleine beleggers daardoor in de problemen, en komt de nieuwbouw stil te liggen. SP-kamerlid Sandra Beckerman is juist blij. 

Woonminister Hugo de Jonge wil de huur in de vrije sector gaan reguleren, om zo meer huizen beschikbaar te stellen voor mensen met een middeninkomen. Volgens verhuurders hebben zijn plannen
alleen precies het tegenovergestelde effect. Zij vrezen dat de woningbouw stilvalt. Maarten de Gruyter: “Ik denk dat het voor een hoop kleine beleggers een probleem is.”

Niet het belangrijkste

De kleine ondernemer die een paar pandjes heeft kan hier volgens De Gruyter de dupe van worden. “Maar dan moeten de huurders wel eerst hun huur opzeggen en er nieuwe contracten worden afgesloten”, vertelt de ondernemer. “Of dat snel gebeurt, weet ik niet, want er is helemaal geen aanbod. De verhuurder kan gewoon zeggen dat hij zijn woning verkoopt en dan moet je ergens anders naartoe.” Het is dus de vraag of dat snel zal gebeuren, maar de vastgoedondernemer denkt dat het alleen maar afleidt van het belangrijkste. “Er moeten veel meer nieuwe woningen komen. Daar moeten de ministeries zich nu mee bezig houden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Mensen in de knel

Sandra Beckerman is het niet met De Gruyter eens en staat juist achter de plannen van minister De Jonge. “We hebben hier heel lang voor gestreden. Kijk je kunt tegenwoordig gewoon 2000 euro huur betalen voor zestig vierkantenmeter. Mensen komen daardoor in de knel. Jongeren zijn vaak de helft van hun inkomen kwijt aan de huur en dan hebben we het nog niet eens over de energie. Dat is gigantisch.”

Beckerman is daarom blij dat er wordt ingegrepen. “Ooit ging minister Blok de hele wereld rond om Nederlandse huurwoningen te verkopen aan beleggers. Hij was daar heel erg trots op, maar nu zien we het gevolg van die foute politieke keuzes: een gigantische crisis op de woningmarkt. Er moet veel gebeuren. De huren moeten omlaag en er moet zeker meer worden gebouwd.”

Kijk hier het hele gesprek over de crisis op de woningmarkt terug.

 

Vergelijkbare artikelen