Reddingshonden hebben een cruciale rol bij reddingswerk Turkije

Het wordt steeds moeilijker om mensen onder het puin vandaan te halen. Toch slaagt het Nederlandse reddingsteam in Turkije er nog steeds in om levenden te vinden, met hulp van reddingshonden. Arjen Littooij, landelijk commandant, geeft een update. Journalist Geertjan Lassche is ter plaatse in Hatay en vertelt wat hij daar ziet. En zangeres Meral Polat vertelt over het benefietconcert dat ze gaat organiseren.

“Waar aan het begin van de week de dagen wegtikken, zijn het nu de uren die wegtikken. Elk uur is er een te veel”, vertelt Arjen Littooij. De landelijk commandant van USAR is dag en nacht in contact met zijn team in Turkije. De eerste 72 uur van na de ramp zijn inmiddels verstreken. De belangrijkste uren. “Het is een cruciale tijd, maar het is geen eindtijd.”

Reddingshonden

72 uur in deze kou zonder eten en drinken overleef je bijna niet, vertelt de landelijk commandant. “We gaan het gebied in met onze honden en zij slaan aan bij mensen die nog levend zijn. Vandaag zijn we in een toegewezen gebied geweest, waar we niemand hebben gevonden. Morgen gaan we naar een nieuw gebied. Het is nog mogelijk dat er mensen zijn. Als de honden aanslaan, gaan we direct aan de slag.” De honden, die het team ook uitleent aan Turkse en Sloveense reddingswerkers, sloegen gister in een ander gebied meerdere keren aan. “Ze hebben vijf mensen kunnen reden. Zo lang er hoop is, gaan we door.”

Benefietconcert

De met Turks-Koerdische roots in Nederland geboren Meral Polat is druk bezig om een benefietconcert te organiseren. “Wat nu belangrijk is, is dat er geld komt om mensen te helpen. Ik belde een vriend en we vroegen ons af wat we konden doen.” De zangeres belde meerdere zalen op om die er bij te betrekken. “We gaan een aantal benefietconcerten organiseren met prachtige artiesten om iets te kunnen doen.”

Wolter Kroes, die ook te gast was in Op1, wil ook meewerken aan het benefietconcert, waarvan de volledige opbrengt gaat naar Giro-555. “Ik wil wel mijn steentje bijdragen. Ik vind het frappant dat we nog niet gebeld zijn voor de belpanels en dat soort dingen. Alles begint nu pas een beetje op gang te komen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek terug met Arjen Littooij, Meral Polat en Geertjan Lassche over de ramp in Turkije en Syrië.

Vergelijkbare artikelen