De Boeing 747 bracht de wereld bij elkaar

Na ruim 50 jaar komt er een einde aan de Boeing 747, oftewel de ‘Queen of the Skies’. Vliegtuigfabrikant Boeing leverde deze week de allerlaatste 747 af, te herkennen aan de vier motoren en de bult op de neus. Wat maakt de ‘Jumbo Jet’ zo’n iconisch toestel? We bespreken het in Op1 met voormalig piloten Benno Baksteen en Paul van de Ven en René le Blanc, die na elk optreden afkoelt in zijn Boeing 747 simulator.

“Het is een fantastisch mooi vliegtuig”, vertelt Benno Baksteen. De voormalig piloot heeft er jaren mee gevlogen. “Het heeft de visie van de luchtvaartpioniers werkelijkheid gemaakt. De visie was dat de luchtvaart de wereld gaat verenigen. De eerste directeur van KLM zei: ‘de oceaan van lucht verenigt alle volken.’ Met het idee dat als je samenwerkt en handelt je elkaar minder snel de hersens in zal slaan.”

Bracht de wereld bij elkaar

Aan het begin van het vliegen, was een reis via de lucht maken nog alleen iets voor de rijke mensen. Daar heeft de ‘Queen of the Skies’ een verandering in gebracht. “Het was ineens betaalbaar geworden. Zo’n vliegtuig is zoveel goedkoper dan een schip. Heel veel mensen konden gaan vliegen en dat heeft echt de wereld veranderd. Het bracht mensen bij elkaar. Het bracht ideeën over de wereld.” En omdat er zoveel mensen in konden, namelijk tweeënhalf keer zoveel als in de jaren zestig populaire Boeing 707, gingen de ticketprijzen omlaag. Wat ervoor zorgde dat er meer mensen met het vliegtuig naar hun plek van bestemming konden gaan.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug met Benno Baksteen, Paul van de Ven en René le Blanc.

Vergelijkbare artikelen