Staatssecretaris Vivianne Heijnen wil dat Schiphol zelf de problemen oplost

Op Schiphol is het zo druk dat KLM voor de komende dagen minder tickets voor Schipholvluchten verkoopt. Een historisch besluit. Hoe gaat de Amsterdamse luchthaven de vluchten de komende zomerperiode in goede banen leiden? Of moeten de vakantiegangers uitwijken naar andere vliegvelden? Dat bespreken we in Op1 met directeur Groningen Airport Eelde Meiltje de Groot en luchtvaartjournalist Yteke de Jong.

Schiphol kwam gister met een actieplan dat een einde moet maken aan de problemen. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen is vanwege afwezigheid van Mark Harbers de politieke eindverantwoordelijke van Schiphol. De staatssecretaris was gisteravond ook te gast bij Op1. “Schiphol staat er niet fraai op, op dit moment. Het is heel belangrijk dat ze de boel op orde krijgen. Dat is de verantwoordelijkheid van Schiphol zelf.”

Staat is aandeelhouder

“Als ministerie zullen wij een vinger aan de pols houden, omdat Schiphol belangrijk is. Ook voor de Nederlandse economie.” De Nederlandse staat is aandeelhouder van het Amsterdamse vliegveld. “Dat betekent niet dat we gaan over de bedrijfsvoering. We kunnen wel Schiphol aanspreken. Natuurlijk zijn we ook in gesprek met elkaar.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Maatschappelijke infrastructuur

“ProRail in een overheidsorganisatie, maar wordt gezien als maatschappelijke infrastructuur.” Volgens Meiltje de Groot, directeur Groningen Airport Eelde, moeten we anders kijken naar vliegvelden.  Vliegvelden worden gezien als commerciële profit centers. Maar vliegvelden moeten ook publieke infrastructuur zijn, en de opbrengsten daarvan moeten geïnvesteerd worden in kwaliteit en verduurzaming.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Vivianne Heijnen, Meiltje de Groot en Yteke de Jong terug.

Vergelijkbare artikelen