Erik van Muiswinkel brengt een ode aan Jeroen van Merwijk

Hij is een groot liefhebber van de Nederlandse taal. En aan mensen die voortdurend foutjes verbeteren ergert Erik van Muiswinkel zich kapot. In zijn nieuwe voorstelling ‘Moojen ligjes in de lugt’ brengt de cabaretier een ode aan de Nederlandse taal en aan zijn overleden makker Jeroen van Merwijk. Hij vertelt erover bij Op1 en laat hij een van de favoriete nummers van Jeroen horen.

In zijn nieuwe theatervoorstelling brengt Erik van Muiswinkel een ode aan Jeroen van Merwijk, collega en goede vriend, die in 2021 is overleden. “Hij was heel recht in de leer en ook over wat cabaret moest zijn. Je moet om je heen kijken wat iedereen vindt, en dan moet jij het tegenovergestelde beweren. Dat doet Thierry Baudet nu ook, dus het is niet helemaal een goed recept.”

Schoonouders

In 1986 zag Erik zijn collega en goede vriend als eerst. “Ik bewonderde hem enorm als liedjesschrijver. Dat was zijn grote kracht. Maar hij is ook onderschat als conferencier.” Al pratende over Jeroen komt er bij Erik een anekdote naar boven. Ook over armoede, waar we in Op1 dezelfde avond over spraken. “Hij heeft een keer een conference gehouden over zijn schoonouders. Zij zaten voor de oorlog nog in de sociale beweging. Hij deed de conference door ze uit te lachen. Die mensen gingen in hun vrije tijd, op een zondag, andere mensen helpen. Dat bracht hij zo ongelooflijk sarcastisch dat er een enorm ongemakkelijk gevoel in de zaal ontstond. Hij was al cabaretier veelzijdiger dan alleen maar liedjes.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Erik van Muiswinkel terug.

Vergelijkbare artikelen