Carola Schouten voor Armoedebeleid kan hulp van kerk goed gebruiken

Minister van armoede Carola Schouten roept kerken en moskeeën op de overheid te helpen bij het bestrijden van armoede. Toch weten weinig armen de kerk te vinden, blijkt uit het nieuwe rapport ‘Armoede in Nederland’ van de Nederlandse kerken. Wat kunnen we hier aan doen? Minister Schouten, kerkpionier Bettelies Westerbeek en ervaringsdeskundige Riane Kuzee schuiven aan bij Op1.

“Wij als geloofsgemeenschap hebben een voedselbank, een weggeefwinkel, we delen maaltijden uit en doen ook betalingen van rekeningen om erger te voorkomen”, vertelt Bettelies Westerbeek. Ze werkt als pastoor in Moerwijk, een van de armste wijken van Nederland.

Aansluiting bij kerk

Minister voor armoedebeleid Carola Schouten roept kerken en moskeeën op de overheid te helpen bij het bestrijden van armoede. Maar een deel van de armen weet de kerk niet te vinden, blijkt uit het nieuwe rapport ‘Armoede in Nederland’ van de Nederlandse kerken. Hoe komt dat? “Mijn gemeenschap bestaat voor een groot gedeelte uit mensen die zelf in armoede leven, waardoor we als kerk goed weten wat mensen nodig hebben. Mensen weten ons daarom ook goed te vinden”, vertelt Westerbeek. “Er zijn ook een boel kerken die zelf niet die aansluiting hebben met de wijk waar ze staan. Zij hebben niet een goed idee hoe ze hun hulp kunnen aanbieden.”

Overheid een hoge drempel

“De overheid is er om bestaanszekerheid te bieden en dat wil ik ook heel graag”, zegt minister Carola Schouten. Toch kan ze niet zonder hulp vanuit de samenleving. “Op sommige plekken wordt de overheid niet vertrouwd of er is best een hoge drempel voor mensen om erheen te gaan.” Dan is het volgens Schouten goed dat er dan andere plekken zijn waar mensen geholpen worden of waar mensen een arm om de schouder krijgen. “Dat is ongelooflijk belangrijk rondom het armoede-vraagstuk. Het heeft niet alleen een financiële kant, maar zeker ook een sociale kant.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Carola Schouten, Bettelies Westerbeek en Riane Kuzee over hulp van de kerk bij armoedebestrijding terug.

Vergelijkbare artikelen