Martine Nijkamp leeft in armoede: “Ik werk, maar word aan het eind van de maand finaal afgestraft”

Tweede Kamerleden Don Ceder van de ChristenUnie en Gijs van Dijk van de Partij van de Arbeid gaan gezamenlijk de strijd aan tegen kinderarmoede. Ze komen met een initiatiefwet die de overheid ertoe verplicht om armoede onder kinderen te halveren. Maandag bij Op1 bespraken de heren het samen met Martine Nijkamp en Ken Moss, die weten hoe het is om met weinig te moeten leven.

Er groeien volgens Don Ceder 250.000 kinderen op in armoede. “Dat is een gigantische groep. Het gaat heel diep en dat vraagt om een gezamenlijke aanpak.” Gijs van Dijk: “We zien dat er de afgelopen jaren best veel initiatieven zijn, maar dat het niet leidt tot een vermindering van die kloof. Wij willen dat doorbreken.” Ze willen de overheid dwingen er werk van de maken. “We willen onszelf verplichten om dat doel, een halvering, echt te bereiken.”

Martine Nijkamp voedt twee kinderen noodgedwongen op in armoede. Ze moet rondkomen van zestig euro per week. “Het einde van de maand is altijd pittig.” Wat zegt ze haar kinderen? “De kinderen weten niet anders. We hebben het als gezinnetje zo opgebouwd, dat het voor hen normaal is dat we in armoede leven.” Ze vertelt: “Ik werk, maar ik word niet beloond om te gaan werken: ik word aan het eind van de maand finaal afgestraft.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Don Ceder, Gijs van Dijk, Martine Nijkamp & Ken Moss terug.

Vergelijkbare artikelen