Ed Nijpels: “Het echte debat ontbreekt een beetje bij de VVD”

De VVD viert dinsdag zijn 75-jarig bestaan. Hoe is de partij in al die jaren veranderd? En wat is er over van het ware liberalisme na 12 jaar Rutte? We praten erover met VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans, partijprominent Ed Nijpels en VVD-wethouder Vincent Karremans.

De partij van Hans Wiegel, Neelie Kroes, Frits Bolkestein en Mark Rutte bestaat 75 jaar en groeide uit naar de grootste bestuurspartij van Nederland. Reden voor een feestje, maar: er klinkt ook kritiek. Want waar staat de VVD voor? “Zoveel mogelijk mensen de vrijheid geven om eigen keuzes te maken in het leven”, reageert Ed Nijpels. De VVD, dat op 24 januari 1948 werd opgericht, staat volgens de huidige fractievoorzitter Sophie Hermans voor vrijheid en talent.

Liberalisme

“Wat voor mij een wezenlijk onderdeel van het liberalisme is, is dat wij een ideaal hebben dat de vrijheid en het welzijn van mensen zo goed mogelijk is”, vertelt Hermans. “Dat willen we beschermen en vergroten. Voor mensen zelf en voor de toekomstige generaties. Hoe en waarop we dat doen, is afhankelijk van de tijd en omstandigheden. Er gebeuren dingen over de loop van de tijd, die de vrijheid en het welzijn bedreigen. Dat verschilt. Het was in de jaren ’80 iets anders dan nu.”

Debat ontbreekt

Bij sommige partijleden klinkt het verwijt dat de partij te kleurloos is geworden. “Je moet compromissen sluiten, maar daar word je niet flets van”, vertelt politiek leider van de VVD van 1982 tot 1986 Ed Nijpels. “Als je twaalf jaar lang in het kabinet zit en je moet in heel verschillende omstandigheden regeren, dan loop je het risico dat je wat flets wordt. Dat is begrijpelijk. Ik vind dat er binnen de VVD meer gediscussieerd mag worden. Dat echte debat ontbreekt een beetje.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek met Sophie Hermans, Ed Nijpels en Vincent Karremans over 75 jaar VVD terug.

Vergelijkbare artikelen