Rutte vindt kritiek op onzichtbaarheid tijdens crises terecht

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met Mark Rutte. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de minister-president ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Onzichtbaar

Er is veel kritiek op premier Rutte dat hij te onzichtbaar zou zijn tijdens alle crises. Aanvankelijk was hij het niet eens met deze kritiek: ”Ik was toch drie keer met boeren op pad? Ik ben naar Groningen geweest. Ik ben op bezoek geweest bij zo’n beetje alle uitvoeringsorganisaties. Dus ik dacht: ‘nou dat is lekkere kritiek, hoe terecht is dit?’ Maar als nou mensen zeggen, waar was die Rutte? Dan is dat meestal terechte kritiek.” Rutte dacht erover na om weer een torentjestoespraak te houden, maar koos uiteindelijk voor een interview met Kockelmann. ”Je kunt dan niks terugzeggen tegen mij. Dus ik vond dit beter. Waarmee ik niet uitsluit dat een torentjestoespraak weer een keer nodig is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Oekraïne

Rutte sprak gisteren telefonisch met de Oekraïense president Zelensky. ”Ik heb tegen hem gezegd dat het Westen die annexatie, net als de annexatie van de Krim, niet zal accepteren. We kijken ook in Europa of we een volgend sanctiepakket kunnen samenstellen dat zich zal richten op de Russische defensie-industrie en personen. En Nederland zal, samen met andere landen, doorgaan met wapenleveranties.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Stikstof

”De stikstofkwestie heeft een kloof tussen stad en platteland zichtbaar gemaakt”, zegt Mark Rutte. ”Het goede nieuws is dat we nu echt in een andere fase zitten met de boeren. We zijn in gesprek. We zijn aan het proberen stap voor stap dat stikstofprobleem onder controle te krijgen op een manier dat er ook een toekomst is voor de boerensector. Maar dat heeft tijd gekost.”

Op 5 oktober komt stikstofbemiddelaar Johan Remkes met zijn bevindingen over de stikstofcrisis. Ondertussen is er na het opstappen van Landbouwminister Henk Staghouwer nog geen opvolger gevonden. Is er al een nieuwe minister van Landbouw als het rapport van Remkes uitkomt? ”De ChristenUnie is heel ver met iemand uitzoeken. Er wordt alles aan gedaan om dat zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Landverrader

Het vertrouwen in het kabinet is historisch laag, het kabinet kreeg dit jaar een 3,3 bij de jaarlijkse Prinsjesdag-peiling van EenVandaag. ”Dat raakt mij, zo’n cijfer. Maar het is ook een aanmoediging om dingen anders te doen.” Dat er tijdens demonstraties op Prinsjesdag ‘landverrader’ naar de koning geroepen werd, is buiten alle grenzen, zegt Rutte. ”Demonstreren, kritiek, mij een 3,3 als rapportcijfer geven, dat doet mij pijn. Maar dat heb ik te accepteren. Dat houdt mij en het kabinet scherp dat mensen op dit moment niet tevreden zijn. En dan moet ik kijken, waar komt dat door? En dan moet ik dat verbeteren. Maar het schreeuwen van landverrader naar de koning, dat ging voor mij alle perken te buiten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Aangifte

FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen twitterde een gefotoshopte foto van de ministers Kuipers en Van Gennip, waarin een nazivlag opgehangen werd. Rutte zegt dat het kabinet juridisch advies aan het inwinnen is om aangifte te doen. ”Ik vind het zo vreselijk wat die man gedaan heeft. Het is zo verwerpelijk. Het hele kabinet staat achter hen. We vinden het allemaal verschrikkelijk dat je kinderen een tweet zien, waarop je moeder of vader een nazivlag staat te hijsen. Totaal geschuffeld.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Mark Rutte terug.

Vergelijkbare artikelen