Vita de Geus-Kovalenko: “De uitslag van de referenda is al bepaald”

De komende vijf dagen wordt in de bezette delen in het oosten van Oekraïne ‘gestemd’ over aansluiting bij Rusland. Van een eerlijke stembusgang is geen sprake en de uitslag staat vooraf eigenlijk al vast. Toch kunnen aan die uitslag grote consequenties hangen. De vrees bestaat dat Rusland na de referenda nog harder zal terugslaan of de regio’s zal uitrusten met kernwapens. Oekraïens-Nederlandse Vita de Geus-Kovalenko heeft familie in de bezette gebieden en schuift aan bij Op1.

Vrijdag gingen in het oosten van Oekraïne de referenda over aansluiting bij Rusland van start. Maar een eerlijke stemming zal dat niet zijn. De familie van de Oekraïens-Nederlandse moest verplicht naar de stembus. “Mijn familie kreeg woensdag op social media ineens de melding dat er een referendum zou komen. Ze moesten zich voorbereiden om weer terug te gaan naar het ‘thuisland’. Er wordt met het stoppen van pensioenen en uitkeringen gedreigd om mensen op ja te laten stemmen. Alle middelen worden ingezet.”

Uitslag bepaald

Op het stembiljet staat weliswaar ja en nee, maar dat maakt volgens Vita geen enkel verschil. “Als iemand met een camera voor je staat en alles wordt opgeschreven, dan stem je niet snel op nee. Zelfs als dat wel doet, maakt het niet uit. De uitslag is al bepaald.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen