Derk Boswijk vindt het een erekwestie de stikstofcrisis op te lossen

In al het politieke geweld verdwijnt de nuance, merkt CDA-Kamerlid Derk Boswijk. In zijn essay ‘Honger en Oorlog’ fileert Boswijk de vooroordelen van links en rechts over de stikstofcrisis. In Op1 vertelt hij erover en blikt hij vooruit op het nieuwe politieke jaar, waarin hij hoopt op minder dreigementen.

2022 was een pittig jaar voor CDA-landbouwwoordvoerder Derk Boswijk met boerenprotesten en bedreigingen, zelfs thuis. Hij stelde zichzelf de vraag, moet ik stoppen? Maar hij wil niet weglopen voor de problemen, en ziet het als een erekwestie het stikstofprobleem tot een goed einde te brengen.

Heftig jaar

“Het was een heftig jaar, maar het is voor heel veel boeren ook heel heftig. Zij willen gewoon heel nuchter hun werk doen en willen ook heel graag de agrarische sector verduurzamen. Dat is ook gewoon nodig. Maar ze hebben ook een overheid tegenover ze staan die keer op keer niet heeft geleverd”, vertelt het CDA-Kamerlid. “Maar ook een consument die wil verduurzamen, maar in de supermarkt het allergoedkoopste product koopt.”

Erekwestie

Boswijk vindt het een ingewikkelde spagaat waar we inzitten. “Dan sta je open voor makkelijke oplossingen. En die zijn er niet op dit dossier. Dat is wel heel frustrerend. Het zorgt voor veel wanhoop en woede.” Ondanks dat Boswijk en zijn gezin werden bedreigd en dat hij thuis werd opgezocht, wil hij de stikstofcrisis oplossen. Het CDA-Kamerlid ziet het als een erekwestie. “Ik ga het mezelf niet vergeven als ik straks oud en versleten in het bejaardentehuis zit en denk dat ik ben weggelopen. Ik geloof ook dat we hier uit kunnen komen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met CDA-Kamerlid Derk Boswijk terug.

Vergelijkbare artikelen