CDA-Kamerlid Derk Boswijk: “Er had nooit een stikstofkaart moeten komen”

Het gezin van CDA-Kamerlid Derk Boswijk is afgelopen dinsdag met de dood bedreigd door een vrouw die ’s avonds bij zijn huis langskwam. Volgens de politicus schold de vrouw zijn gezin de huid vol en riep ze dat zijn kinderen iets zou overkomen. Voor Boswijk reden om zijn werk een aantal dagen neer te leggen en bij zijn gezin te blijven. Bij Op1 doet hij zijn verhaal.

CDA-Kamerlid Derk Boswijk is weer aan het werk in de Tweede Kamer nadat hij en zijn gezin vorige week werden bedreigd. Een vrouw bonkte ’s avonds op zijn deur. “Het was vrij heftig”, zegt Boswijk over het incident. “Ze kwam met taal dat mij en mijn gezin iets zou overkomen. Ik was zelf niet thuis. Het was de reden dat ik ’s avonds gelijk vanuit Den Haag naar huis ben gegaan.”

In gesprek

De politicus weet nog niet of hij aangifte gaat doen van de doodsbedreiging. De CDA’er denkt erover na om met zijn dorpsgenoot in gesprek te gaan. “Ik kan me voorstellen dat ze niet door heeft gehad welke impact het heeft gehad op mijn gezin.” Nu heeft Boswijk wel de beslissing genomen om weer aan het werk te gaan. “We moeten hier gewoon uitkomen en de boeren perspectief gaan bieden. Heel veel emoties en radeloosheid kan ik heel goed begrijpen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Geen stikstofkaart 

De CDA’er met landbouw in zijn portefeuille denkt dat er veel onzekerheid bij boeren voorkomen had kunnen worden. “Er had nooit een stikstofkaartje moeten komen.” Volgens Boswijk was de afspraak om het gebiedsgewijs aan te pakken. “Als je met een kaartje komt, wek je meteen de indruk dat wij in Den Haag hebben bepaald hoe het moet gebeuren. Als je kijkt naar de Waddeneilanden waar de reductie enorm moet zijn, terwijl er geen boeren zitten. Dat is koren op de molen voor mensen die alles in twijfel trekken.”

Waarom zijn de Waddeneiland dan zo donkerrood gekleurd? “Onder andere door stikstof vanuit zee. Daar is in de wetenschap best veel discussie over. Komt het nou door de algen of komt het door de scheepvaart. Het was veel beter geweest als je de provincie het werk geeft.” De verschillen in de provincies zijn groot. Daarom pleit Boswijk voor een provinciegerichte aanpak. Vier dagen voordat de stikstofkaart naar buiten kwam, maakte de CDA’er al bezwaar tegen de kaart. “Wat doe je als zo’n kaartje komt. Dan kijk je waar je woont. Ik lees dat we hier 47 procent moet reduceren. Vervolgens lees je geen letter meer. Dat is precies wat er nu gebeurt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Derk Boswijk terug.

Vergelijkbare artikelen