Hanna Verboom wil het taboe op mentale gezondheid doorbreken

Actrice Hanna Verboom worstelt, net als haar broer Juda, al jaren met haar bipolaire stoornis. Om daar meer grip op te krijgen, en om het taboe te doorbreken op worstelen met de mentale gezondheid, maakten ze samen de documentaire ‘Samen uit de schaduw’. In Op1 vertellen ze samen met psychiater Jim van Os wat het heeft opgeleverd.

Actrice en filmmaker Hanna Verboom kampt, net als haar jongere broer Juda, al jarenlang met een bipolaire stoornis. In haar nieuwe documentaire ‘Samen uit de schaduw’ gaan Hanna en Juda langs bij ervaringsdeskundigen en experts zoals psychiater Jim van Os. Ze onderzoeken samen het taboe op wat ze als ‘psychische variaties’ zien.

Niet over praten

De net uitgekomen documentaire is een vervolg op het eerste deel, dat in 2021 uitkwam. “Nadat ik de eerste documentaire maakte, heb ik ongelooflijk veel reacties gekregen.” De eerste documentaire was de eerste keer dat de actrice out in the open sprak over haar mentale gezondheid. Iets wat vele mensen tegen wilden houden. “Toen ik negentien was, kreeg ik de diagnose van bipolaire stoornis. Toen heb ik het gegoogeld en dacht ik: ‘oké, hier ga ik nooit met iemand over praten.'”

De mensen om haar heen wilden dat ook niet. “Dat werd toen ook vanuit mijn toenmalige management gezegd. Het was een geheim en daar mocht ik met niemand over praten, want misschien kreeg ik nooit meer een acteerrol.” Hanna heeft de diagnose twintig jaar geheim gehouden. “De eerste documentaire maakte was ook een onderdeel van het verhaal. Ik vroeg me af waarom ik me er zo voor schaamde.”

Helft van de Nederlanders

De actrice, die al sinds 2004 actief is en dus bekend is met media-aandacht, vond het erg spannend. Er is volgens haar een groot stigma op psychische variaties, zoals ze een psychische aandoening liever noemt. “Ik kreeg zoveel reacties van mensen die allemaal zeiden dat ze het ook hadden. Dat raakt me heel erg, omdat ik me voor het eerst realiseerde dat ik helemaal niet de enige ben. Sterker nog. 48 procent van de Nederlanders heeft op een bepaald moment in hun leven te maken met psychisch lijden.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Hanna Verboom, Juda Verboom en Jim van Os over ‘Samen uit de schaduw’ terug.

Vergelijkbare artikelen