Maarten van Rossem ergert zich kapot aan het gebrek aan geschiedeniskennis

Maarten van Rossem ergert zich kapot aan het gebrek aan geschiedeniskennis van De Slimste-kandidaten en van Nederlanders in het algemeen. Het beroep dat leraren doen op de politiek om geschiedenis weer een verplicht vak te maken op het vmbo steunt hij dan ook van harte. Waarom is het nodig? Dat vertelt hij bij Op1.

Geschiedenis zou tot in het laatste jaar van elke middelbare school als verplicht vak moeten worden onderwezen, vindt Maarten van Rossem. ”Allerlei historische onderwerpen leiden tot aanhoudende maatschappelijke discussies. Je kunt moeilijk twee dingen die elkaar in feite uitsluiten, tegelijkertijd doen. Je laat het geschiedenisonderwijs verschralen en vervolgens houd je uitgebreide maatschappelijke discussies over historische onderwerpen. Je bent naar mijn idee dan wel gehouden om te zorgen dat mensen in ieder geval de kans hebben gekregen om zich te informeren over die historische gebeurtenissen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Het onderwijzen van geschiedenis is volgens Van Rossem zo belangrijk omdat het je in allerlei opzichten beter informeert over het heden. ”Het zou nuttig zijn als kinderen op school al begrijpen dat brede en soms vaag gedefinieerde opvattingen over hoe een samenleving in elkaar moet zitten, dat die kunnen veranderen. Vaak zonder dat we precies weten waarom dat het geval is.”

Kijk hier het hele gesprek met Maarten van Rossem terug.

Vergelijkbare artikelen