Wie zijn er opgevallen in Rutte IV? “Marnix van Rij souffleert Kaag regelmatig”

Precies een jaar geleden stonden ze met zijn allen op het bordes: het vierde kabinet-Rutte. Een kabinet dat met meerdere crises en de oorlog in Oekraïne veel voor de kiezen kreeg, maar zich nu opmaakt voor het tweede regeringsjaar. Op welke dossiers boekte het kabinet vooruitgang? En wie vielen er op in de ministersploeg? We bespraken het met politiek verslaggever Xander van der Wulp.

Het kabinet kwam gisteravond bijeen, maar dat was niet om ‘de verjaardag’ te vieren. De ministersploeg overlegde over één van de crises: het migratieprobleem. “Ik denk dat dit ook wel tekenend is. Dat ze met het aanpakken van een crisis het jaar moeten beginnen. Het is iets wat ze voor zich uit hebben geschoven, maar na jaren gaat het nu misschien aangepakt worden.”

Dat is het dubbele van wat er over dit kabinet heen hangt, ziet de politiek verslaggever. “Nadat ze hun plannen vorig jaar op het bordes presenteerden, toen we nog volop met corona te maken hadden, zouden ze echt wat gaan veranderen. Ze zijn natuurlijk gelijk overvallen door wat er in Oekraïne is gebeurd. Je ziet dat ze grote dingen doen, maar lopen wel altijd achter de feiten aan. Dat zie je ook terug in de waardering van dit kabinet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Van Rij souffleert Kaag

Precies een jaar geleden stonden ze met zijn allen op het bordes. Wie zijn er opgevallen in Rutte IV? “Marnix van Rij, de staatssecretaris van Financiën, wordt ook wel eens de minister van Financiën genoemd. Hij souffleert Kaag regelmatig.” Xander van der Wulp vindt Van Rij een speciale man. “Hij kwam gelijk met een groot probleem over Box 3. Toen moest hij heel veel gaan oplossen. Allemaal creatieve oplossingen bedenken. In de rol in het kabinet is hij ook wel gegroeid.”

Bij alle belangrijke overleggen zit hij om te bedenken hoe je dingen uitgevoerd kan krijgen, vertelt Van der Wulp. “Bij het vorige kabinet kwamen de ideeën van Koolmees en Wiebes. Zij bedachten in de coronatijd allemaal noodpakketten. Die rol heeft hij overgenomen. Ik vind hem een opvallende man in het kabinet die nog niet heel veel aandacht krijgt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Xander van der Wulp terug.

Vergelijkbare artikelen