Longarts Leon van den Toorn waarschuwt voor zorginfarct

Terwijl het griepvirus om zich heen grijpt, stijgt ook het aantal coronabesmettingen. En het effect van de feestdagen komt er nog aan. Leon van den Toorn, longarts aan het Erasmus MC, waarschuwt voor grote problemen in de ziekenhuizen. In Op1 vertelt in Op1 hoe we het dreigende zorginfarct kunnen voorkomen.

We merken het allemaal om ons heen. Half Nederland is snipverkouden of heeft de griep. Ook in de ziekenhuizen merken ze het. Die kunnen de drukte amper aan en vrezen opnieuw een zorginfarct. Het jaar 2022 eindigde, met meer dan 50 gevallen per 100.000 inwoners, met een enorme piek in het aantal besmettingen. Ter vergelijking: 2021 eindigde met minder dan 10 griepgevallen.

Zorginfarct

Gelukkig komt maar een klein percentage hiervan in het ziekenhuis“, vertelt Leon van den Toorn. “Lang niet iedereen die griep krijgt, komt in het ziekenhuis. Dat zijn met name de mensen die al een zwakke gezondheid hebben.” Zij belandden vooral na complicaties in het ziekenhuis. “Maar een klein percentage van het totaal komt in het ziekenhuis, maar als het totaal groot wordt, wordt het aantal mensen in het ziekenhuis ook groter.” En dat is wat de longarts aan het Erasmus MC ziet gebeuren.

“De combinatie van griep en andere virussen zorgt ervoor dat zoveel mensen een virusinfectie hebben, dat het overal druk wordt. Niet alleen in de ziekenhuizen. Ook bij de huisartsen of bij de nazorg voor patiënten.” Daarom slaat Van den Toorn alarm. Want een zorginfarct ligt op de loer. Een begrip waar hij wel een kanttekening bij heeft. “Het moet niet gelijk tot paniek leiden. Want ook een overbelaste Spoedeisende Hulp, die hulp moet krijgen van andere ziekenhuizen om al die patiënten goed kwijt te kunnen. Ook dat noemen we een zorginfarct.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met longarts Leon van den Toorn terug.

Vergelijkbare artikelen