Marcel Levi: “Alles wijst erop dat er heel weinig mensen in de ziekenhuizen komen”

Vandaag is er weer een heus coronadebat in de Tweede Kamer. Nu landen om ons heen meer loslaten, neemt ook hier de versoepeldruk toe. Regeringspartijen VVD en D66 willen 2G-regels daarom nog niet uitsluiten, terwijl vorige week nog bleek dat 2G nauwelijks effect heeft op de besmettingen bij de omikronvariant. Welke kant gaan we op? We bespreken het bij Op1 met Voorzitter Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Marcel Levi.

Moet de lockdown eraf?
De discussie loopt al een tijdje: is het niet eens tijd om de lockdown waar we in zitten te beëindigen? Marcel Levi denkt dat we daar in ieder geval goed over na moeten denken. “Met de kennis van toen had je best argumenten voor een lockdown. Op dat moment lagen de ziekenhuizen vol, nog bijna niemand had die boosterprik gehad en we wisten nog niet zoveel van omikron. Toen heeft de regering het zekere voor het onzekere genomen.” Toch is het volgens Levi nu tijd om een einde aan de lockdown te maken. “Er is toen ook gezegd dat, zodra het mee zou vallen, de lockdown eraf zou gaan. Alle getallen wijzen erop dat er heel weinig mensen in de ziekenhuizen komen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk naar het buitenland
Levi hoopt dan ook dat Nederland gefaseerd open kan. “Niet alles tegelijk natuurlijk, het dansen met janssen zit nog vers in het geheugen, maar stap voor stap.” Volgens Levi is het van belang dat er duidelijkheid komt vanuit Den Haag. “Maak een stappenplan, zodat mensen gewoon weten waar ze aan toe zijn.” De voormalig ziekenhuisdirecteur denkt dat we meer kunnen leren van het buitenland. “Denemarken en Engeland zijn landen die echt niet zo van ons verschillen, maar wij willen de hele tijd het wiel opnieuw uitvinden.”

Kijk hier het hele gesprek met Marcel Levi terug. 

Vergelijkbare artikelen