Zeker 25 Russische martelkamers gevonden in Charkov

In Charkov, dat na maanden bevrijd is van de Russen, heeft de Oekraïense politie zeker 25 martelkamers gevonden. Gevangenen kregen elektrische schokken en hun vingers werden gebroken. Het verbaast Marieke de Hoon niet. De universitair docent internationaal strafrecht deed onderzoek naar oorlogsmisdaden in crisisgebieden en weet hoe een systeem van mensen daders kan maken.

“Het is verbijsterend om te zien, maar aan de andere kant weet je dat dit er is”, vertelt Marieke de Hoon. “Het is heel systematisch. Hoe langer de Russen ergens hebben huisgehouden, hoe vaker we dit soort martelkamers tegenkomen.” Volgens de Hoon kwamen de eerste signalen van dit soort situaties al naar voren in 2014, toen delen van de Donbas werden bezet. “Daar werd direct al gesproken van dit soort martelpraktijken.”

Waarom doen ze dit?

De vraag is waarom ze dit doen. De Hoon vertelt dat er drie redenen te bedenken zijn. “Ze hebben de gedachte dat ze inlichten moeten verzamelen. Ze zitten in oorlog en proberen erachter te komen wie zich verzetten en waar bijvoorbeeld wapens opgeslagen liggen. Dat rechtvaardigt het in hun beleving. Tegelijkertijd is het ook zeker straffen”, gaat De Hoon verder. “Ze vragen zich af waarom Oekraïners niet blij zijn dat ze bevrijd worden. Als er verzet is, zijn de Russische soldaten vaak echt kwaad en dat zit er ook wel achter.”

“Als laatste blijft over dat het toch intimidatiepraktijken zijn. Door personen die worden gefolterd en daarna weer vrijgelaten, maar ook door personen die sterven en met de vreselijkste verwondingen in massagraven liggen. Het is intimidatie van de slachtoffers, maar ook van de hele bevolking. Foltering is een aanval op de burgerbevolking, zo van: kijk uit. Dit is wat er gebeurt als je je verzet”, aldus De Hoon.

Systematisch

Dat op zoveel verschillende plekken martelkamers worden gevonden, laat volgens docent internationaal strafrecht zien dat het gedrag van de Russen systematisch is. “Het zijn niet een paar van die kamers op één locatie. Omdat het nu zo vaak naar voren komt, kan het niet anders dan dat daar een heel systeem achter zit. Het is vreselijk om te bedenken dat er bij zo’n systeem heel veel personen betrokken zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Marieke de Hoon terug.

Vergelijkbare artikelen