Trekken de Russen zich terug of is het een afleidingsmanoeuvre?

De Russische minister van Defensie Shoigu geeft Russische troepen de opdracht zich terug te trekken uit Cherson. Dat zou betekenen dat de strategisch gelegen stad weer in Oekraïense handen valt. Wat betekent dit voor het verloop van de oorlog? Kolonel Han Bouwmeester schuift aan bij Op1.

“Je moet deze aankondiging zeker serieus nemen”, vertelt Han Bouwmeester, gepromoveerd op Russische desinformatiecampagnes. “Je ziet wel dat de Oekraïners nog steeds zoekende zijn. Het kan ook zomaar een misleidingsmanoeuvre zijn. Dan moet je oppassen dat er toch niet heel veel troepen in de stad achterblijven die in gevecht gaan als Oekraïne de stad wil innemen.”

Slag om de arm

Het lijkt bijna een toneelstukje dat de Russische militairen opvoeren en dat zorgt ervoor dat ook Bouwmeester voorzichtig is. “Waarom komt nou de minister van Defensie van Rusland dit naar buiten brengen? Wat erachter zit is dat het twee maanden geleden heel snel is gegaan in Charkov. Daar ging het zelfs zo snel dat de Russen niet meer de tijd hadden om hun eigen voertuigen te vernietigen, wat normaal de bedoeling is in dit soort situaties. Dat willen ze nu mogelijk voor zijn, maar hou altijd een slag om de arm.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Tegenoffensief

Hoe groot is de kans dat ze dit naar buiten brengen en dat ze via een andere weg toch weer in de aanval gaan? Bouwmeester: “In Russische programma’s wordt gezegd dat het een tijdelijke situatie is en dat er na de winter mogelijk weer een Russisch tegenoffensief gelanceerd zal worden. Ik weet niet of daar sprake van is. Daar moet je ook de capaciteiten voor hebben en het is maar de vraag of Rusland die heeft.”

Kijk hier het hele gesprek met Han Bouwmeester terug.

Vergelijkbare artikelen