Politie wil Europese samenwerking tegen illegaal vuurwerk in Nederland

Na twee relatief rustige coronajaren had de politie het afgelopen jaarwisseling ouderwets druk. Op verschillende plekken werden vuurwerk naar politieagenten gegooid. In Den Haag, waar politiechef Paul van Musscher werkt, raakten daarbij zelfs twaalf agenten gewond. Van Musscher vertelt bij Op1 samen met agent Dani, die met vuurwerk werd bekogeld, wat er moet veranderen.

“Ik heb even doodsangsten uitgestaan”, vertelt agent Dani over zijn nieuwjaarsnacht. Een groep jongeren legde een pot op de zij, zodat de pijlen richting hem en zijn collega gingen. Hij is niet de enige hulpverlener die aangevallen werd. In Den Haag raakten twaalf agenten gewond nadat ze met vuurwerk bekogeld werden. Er moet iets veranderen vindt politiechef Paul van Musscher. “Dit is een extreem beeld. Met name het zeer zware vuurwerk zorgt voor gehoorschade en is buitengewoon gevaarlijk.”

Beschoten met vuurwerk

Dani maakte met zijn ambtgenoot een patrouillerondje en zagen in een doodlopende straat een rokende auto met een kapotgeslagen ruit. “Als politieagent wil je gelijk handelen. Met een brandblusser wilden we samen de auto redden. Na een paar minuten zag ik een groep van twintig tot dertig personen in mijn ooghoek. Helemaal zwart gekleed. Ze richten een vuurwerkpot op ons en die steken ze af. Het klapte op onze borst en voeten. We moesten dekking zoeken en heb ik assistentie geroepen.”

Door de vuurwerkaanval zag Dani niet meer wat er gebeurde om hem heen. “Mijn maatje verdween uit het zicht en ik zat vast achter een auto en kon geen kant meer op.” Uiteindelijk kwamen zijn collega’s, die de groep weg hebben gedreven. “In het moment van rust kwam de eigenaar van de auto naar ons toe. We hebben ze zaak afgehandeld en toen zag ik weer in mijn ooghoek dezelfde groep staan. Ze bestoken ons nog een keer, maar ditmaal stond er man en een vrouw met een baby in haar handen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Europese samenwerking

Het illegale vuurwerk wordt in landen om ons heen geproduceerd, waar andere wetten zijn omtrent vuurwerk. Om het uit Nederland te weren, vraagt volgens politiechef Paul van Musscher om een Europese samenwerking. “Daarmee zullen we echt mee aan de gang moeten. We moeten de handen ineenslaan om te voorkomen dat het hier in Nederland komt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Paul van Musscher en Dani terug.

Vergelijkbare artikelen