Wat kunnen we in 2023 verwachten?

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Na 2022, waarin het nieuws werd gedomineerd door meerdere crises en de oorlog in Oekraïne, blikken we in de eerste Op1 van 2023 vooruit. Hoe spannend worden de aankomende verkiezingen? Blijven de prijzen stijgen? En wat kunnen we verwachten uit de mediawereld? Parlementair verslaggever voor WNL Marieke Smits, hoogleraar financiële markten Arnoud Boot en presentator en gemeenteraadslid Albert Verlinde schuiven aan met psychiater Esther van Fenema, die weet hoe we 2023 positief tegemoet gaan en historicus Maarten van Rossem. Hij heeft een pleidooi dat we eigenlijk juist in een hele goede tijd leven.

Oorlog in Oekraïne, torenhoge inflatie of de stikstofcrisis. Vorig jaar leek er geen einde te komen aan alle crises en het slechte humeur. Klaart het dit jaar op? Maarten van Rossem verwacht van wel. “Ik denk dat 2023 een minder grimmig karakter zal hebben dan mensen denken. Ik denk dat de gebeurtenissen van 2022 ons nuttige dingen hebben geleerd, die we in het nieuwe jaar kunnen gebruiken.”

Cultuurvitamines nodig

Afgelopen jaar zijn we vergeten dat entertainment er is om mensen te entertainen, stelt Albert Verlinde. Volgens de presentator werd het een soort rampenvak. “Alleen maar ellende en mensen die boos werden op elkaar. Laten we dat nou eens van ons afschudden. Mijn gevoel is echt dat we met elkaar leuker moeten worden en gaan genieten van mooie dingen. Of het nou op TV, in het theater of in een bioscoop is. Dat cement hebben we nodig met elkaar. We moeten weer mooie dingen gaan doen. We hebben meer cultuurvitamines nodig.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Nieuw rechts blok?

Volgens politiek verslaggever Marieke Smits worden Provinciale Statenverkiezingen belangrijk. “Voor veel mensen is het een ver-van-mijn-bedshow. Maar er kan best een grote politieke verschuiving gaan plaatsvinden. We zien allemaal in de peilingen dat Caroline van der Plas het erg goed doet. Die zou zo een groot rechts blok kunnen vormen met bijvoorbeeld JA21 in de Eerste Kamer.”

Aan de linkerkant is er al een blok van PvdA en GroenLinks. “Daar wordt veel van verwacht, vooral door henzelf. Daar kunnen ook veel zetels uit voorkomen. Dan moet het kabinet kijken hoe ze hun grote plannen in de Eerste Kamer erdoorheen krijgen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Maarten van Rossem, Esther van Fenema, Marieke Smits, Arnoud Boot en Albert Verlinde terug.

Vergelijkbare artikelen